A szalmonellafertőzést okozó baktérium egy ritka alfaja, a Salmonella Umbilo eddig évente csupán legfeljebb 6 megbetegedést okozott Németországban, az idén viszont már csaknem 100 esetet regisztráltak. Augusztus eleje óta heti 16-18 fertőződést jelentenek.

Ezek időbeli és térbeli előfordulása arra utal, hogy a megbetegedések összefüggésben állnak egy közkedvelt saláta alapanyaggal:

az érintettek körében végzett felmérések egyértelműen az Olaszországból importált rukolát jelölték meg lehetséges forrásként.

Nemcsak Németországban, hanem már Ausztriában és Dániában is kimutatták a szalmonellafertőzését felelős baktériumot Olaszországból származó rukkolamintákban.

Az esetek tényleges száma vélhetően jóval magasabb a nyilvántartottnál, mivel a gyomor-bélrendszeri panaszokkal küzdő emberek csak egy része fordul orvoshoz, és közülük is csak néhánynál végeznek mikrobiológiai vizsgálatot.

A közeljövőben további fertőzésekre kell számítani - olvasható az n-tv.de német hírportál oldalán.

A Salmonella Umbilo a Salmonella enterica baktériumfaj egy ritka altípusa. A szalmonella más típusaihoz hasonlóan ez is okozhat élelmiszerrel terjedő fertőzéseket az emberekben. Jellemző tünetei a hasmenés, hasi fájdalom és görcsök, hányinger és hányás, valamint láz. Előfordulhatnak súlyos esetek is, különösen kisgyermekeknél, időseknél és legyengült immunrendszerrel rendelkezőknél.