Oroszország vezető elektronikai kiskereskedője, az M.Video-Eldorado az állította csütörtökön, hogy az országban elsőként mutatja be az Apple új iPhone 16 készülékét. Az orosz vállalat hozzátette, hogy a telefonok szállítása a jövő héttől, a fizikai értékesítés pedig hamarosan megkezdődik – írja a Reuters.

Az Apple 2022 márciusától kezdve szünetelteti minden termékértékesítését Oroszországban, és leállította az olyan szolgáltatásokat, mint az ApplePay, válaszul  Moszkva ukrajnai inváziójára, miközben a nyugati szankciókkal igyekeztek visszafogni az Oroszországba irányuló technológiai exportot.

Az Oroszországba irányuló exportot leállító külföldi márkák jelenleg általában olyan országokon keresztül jutnak el a fogyasztókhoz, amelyek nem vezettek be szankciókat Oroszországgal szemben, például Törökország, Kazahsztán, Kína, India és az Egyesült Arab Emírségek.

Azonban még nem világos, hogy az új iPhone milyen útvonalon keresztül érkezett Oroszországba.

Az oroszoknak minden esetre több száz dollárral többet kell majd fizetniük az  iPhone 16-ért, mint az amerikai fogyasztóknak.

Az M.Video szerint az új 128 GB-os iPhone ára 16 112 999 rubeltől (közel 431 ezer forint) fog kezdődni, ami közel 141 ezer forinttal több, mint az amerikai 282 ezer forintos ár. Az 1 TB-os iPhone Pro Max 249 999 rubelért (953 ezer forint), szemben az amerikai 565 ezer forintnak megfelelő árral.

Az MTS árai minimálisan magasabbak voltak, mint az M.Video által kiszabottak, ezen felül a vállalat még 25 ezer rubel előleg megfizetésére is kötelezi a vásárlókat. 

A nyugati áruk és a technológiai továbbra is népszerű Oroszországban, ami potenciális veszélyhelyzetet jelent, ezt pedig Moszkva a hazai termeléssel akarná csökkenteni.

Kreml emellett felszólította a tisztviselőket, hogy ne használjanak iPhone-okat, mondván, hogy a nyugati hírszerző ügynökségek megfigyelő szoftverekkel kompromittálták azokat. Az Apple tagadta a vádakat. 

A kínai mobilok áradatával már az Apple sem tudja felvenni a versenyt

2024 második negyedévében fordult elő először, hogy Kínában mind az öt legfőbb mobilszállító hazai cég volt. A külföldi márkájú okostelefonok eladásai jelentősen belassultak júliusban.
Bővebben--->