Az elmúlt hónapokban Szaúd-Arábia látszólag visszafogta a Neom nevű hatalmas sivatagi projekt fejlesztési terveit, amely a Vision 2030 központi eleme. Ez az a gazdasági diverzifikációs program, amelynek célja az ország bevételeinek az olajfüggőségből való kivezetése.

A Neom legambiciózusabb célkitűzése a The Line vonalváros megépítése, amely két párhuzamos felhőkarcoló falból állna, amelyek 500 méter magasak, viszont mindössze 200 méter lenne a szélességük. Az eredeti tervek szerint 170 kilométer hosszan futna, viszont kiszivárgott dokumentumok szerint a kormány egyelőre csak 2,4 kilométert akar belőle megépíteni 2030-ig.

A Neom mellett Szaúd-Arábia további 13 nagy építési projekten is dolgozik.

A kormánnyal kapcsolatban álló, de neve elhallgatását kérő tanácsadó arról beszélt a BBC-nek, hogy a projekteket felülvizsgálják, a döntés pedig hamarosan megszületik a sorsukról.

A döntés több tényezőn alapul majd, de nincs kétségem afelől, hogy újratervezés következik. Néhány projekt a tervek szerint megy tovább, másokat viszont elnapolhatnak vagy lejjebb skálázhatnak

– mondta.

A Neomot a szaúdi kormány az Állami Befektetési Alapon (PIF) keresztül fizeti, a projekt építésének hivatalos költsége 500 milliárd dollár. 

A projektek elhalasztásának elsődleges oka, hogy az olajárak jelenleg nem elég magasak ahhoz, hogy ezeket a kiadásokat finanszírozni tudják.

Áprilisban a rijádi Világgazdasági Fórum rendkívüli ülésén Mohammed Al-Jadaan, az ország pénzügyminisztere kijelentette, hogy a kormány módosítani fogja a Vision 2030 tervét, amennyiben szükség lesz arra, hogy átalakítsa a gazdaságát.

A futurisztikus szaúdi város miatt tízezreket lakoltattak ki

A Saudi Vision 2030 projekt része a 170 kilométer hosszú város 500 méterrel a tengerszint felett, amely Rijad állítása szerint mintegy 460 ezer munkahelyet teremt, és a becslések szerint 48 milliárd dollárral növeli majd az ország GDP-jét. A The Line névre keresztelt 500 milliárd dolláros projekt első fejlesztése a Vörös-tenger északi partján található Neomban lesz.