Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút adott a CNN-nek a washingtoni látogatása alkalmából. A The Lead with Jake Tapper című műsorban a tárcavezető elmondta, hogy „mi, magyarok, akik a háború szomszédságában élünk, érezzük annak hatásait”.

A miniszter megjegyezte, hogy több mint 1,3 millió ember menekült Magyarországra Ukrajnából, a háború pedig magas inflációt és energiaárakat okoz. A magyar kormány álláspontja szerint a vérontást abba kellene hagyni, hiszen a konfliktusnak nincs valódi megoldása a harctéren.

Az a stratégia, amit az EU és a NATO az elmúlt két és fél évben követett, egyszerűen nem hozott semmilyen eredményt, mert a helyzet egyre rosszabbodik

– mondta az interjúban Szijjártó Péter.

Jobbak voltak a magyar-amerikai kapcsolatok Trump alatt

A külügyminiszter szót ejtett az amerikai belpolitikai helyzetről is. Meglátása szerint Donald Trump elnöksége alatt jobbak voltak a magyar-amerikai kapcsolatok, és Magyarország természetesen abban érdekelt, hogy ezek a kapcsolatok javuljanak.

„Az Egyesült Államok a második legnagyobb befektető Magyarországon, több mint 1500 amerikai székhelyű vállalat van jelen Magyarországon, rendkívül elégedettek mindazokkal a körülményekkel, amelyeket biztosítunk számukra, de politikai szempontból, a demokrata kormányzat idején tragikus volt a kapcsolatunk” – jegyezte meg Szijjártó Péter.