A szóban forgó adalékanyag, melyet hétköznapi nevén szilícium-dioxidnak neveznek és csomósodás- és habzásgátlásra használnak, főként desszert-, és italporokban.
A francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRAE) arról adott ki közleményt, hogy a világon több mint 2600 feldolgozott élelmiszerben használják, többek között fűszerekben, levesporokban, gabona alapú csecsemőtápszerekben, kakaóporokban, instant kávékban és fagyasztva szárított tésztákban.
Bár kevés, de mindennapos mennyiségben jut a szervezetünkbe a szilícium-dioxid, ugyanakkor az INRAE és a kanadai McMaster Egyetem közös kutatása során arra az eredményre jutottak, hogy az adalékanyag valószínűleg nem teljesen ártalmatlan a szervezetünkre – írja a hazipatika.com.
A szilícium-dioxoid ugyanis hosszú távon elősegítheti a cöliákia kialakulását az olyan embereknél, akik genetikailag hajlamosak rá.
A cöliákiát közismert nevén liszt- vagy gluténérzékenységnek nevezik. Aki ebben szenved, rosszul reagál a glutén fehérjére, náluk az érzékenység többek között bélrendszeri gyulladáshoz, alhasi fájdalomhoz és hasmenéshez vezethet. Világszerte emelkedik a lisztérzékenyek száma, azonban ennek okairól egyelőre nem sokat tud az orvostudomány.
A kísérletben három hónapig napi rendszerességgel etettek szilícium-dioxidot egerekkel. A megfigyelések alapján az állatok orális tolerancia szintje a kísérlet ideje alatt romlott. Ehhez később fokozódó bélrendszeri gyulladások is társultak, a mögöttes vizsgálatok során pedig az is kiderült, hogy az E551 hatására csökkent az immunreakció megelőzését szolgáló immunsejtek száma.