Komoly tiltakozást váltott ki a július elsején lépett életbe új médiatörvény Szlovákiában. A június második felében elfogadott jogszabály egyebek mellett az intézmény vezetésének megválasztási folyamatát érintő módosításokat, és névváltoztatást is tartalmaz.

Az ebben a hónapban életbe lépő törvény megszüntette az RTVS-t (Rozhlas a televízia Slovenska) jelenlegi formáját és egy új szervezetet hozott létre. Ezért elbocsátották a tévé eddigi igazgatóját, Lubosz Machajt.

A szlovák kormánypárt (SMER) által kezdeményezett szabályozás szerint az eddigi kettő helyett legalább három csatornát kell üzemeltetnie a köztévének, emellett erősítenie a regionális híradást, valamint szabott adásidőt rögzíteni a külföldön élő szlovákoknak szánt műsorokra. 

A köztévé új vezetőjét a közmédia tanács fogja megválasztani, amelynek 9 fős tagságát eddig a pozsonyi törvényhozás delegálta. 

Azonban a július 1-jén életbe lépett új médiatörvény értelmében ezentúl négy tagot a kulturális miniszter jelöl majd.

Tüntetések a fővárosban

Több ezren tiltakoztak Pozsonyban az új médiatörvény ellen, a demonstráció egyik főszervezője a legnagyobb ellenzéki párt: Progresszív Szlovákia (PS) volt.

Zora Jaurova, a PS képviselője szerint nemcsak a köz-, hanem a kereskedelmi médiát is nyomás alá helyezte a kormány. A politikus pártja panasszal fordult az alkotmánybírósághoz, mert szerintük az alkotmánnyal és az európai joggal is szembemegy a júliusban hatályba lépett jogszabály.

Nemzetközi médiaszervezetek és az EU is komoly kritikával illette az új törvényt. 

Szlováki arra az útra léphet, mint Magyarország

Ivan Brada, az Európai Újságíró Szövetség szlovákiai szekciójának elnökségi tagja aggódik, hogy ezzel a médiatörvénnyel Szlovákia ugyanarra az útra lép, mint Magyarország.  Az oknyomozó újságíró az Euronews-nak elmondta:

folyamatos kapcsolatban állunk a környező országok újságíróival, a magyarokkal is, akik azt mondják, nagyon drukkolnak nekünk, hogy mi ne essünk abba a hibába, ami Magyarországon bekövetkezett, ahol a szolidaritás megbukott.

Az aktivizmus vádja

A szlovák parlament kulturális és médiabizottságának elnöke, Roman Michelko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselője szerint eddig nem közszolgálati tévé, hanem aktivista tévé volt az RTVS, amelynek szerkesztői nem voltak pártatlanok.

Az SNS politikusa felvázolta, hogy 

a szeptember 10-i ülésen megválasztják a tanácstagokat, majd kiírják a pályázatot. A jelentkezőknek 30 napja lesz pályázni. A tanácstagok nyilvános meghallgatáson választják meg az új igazgatót valamikor október közepén, vagy végén.

Michelko szerint éppen most,  az új jogszabály segítségével állítják helyre a közszolgálatiságot. 

A médiatörvényt a hárompárti szlovák koalíció 78 tagjának szavazatával fogadta el a 150 fős pozsonyi törvényhozás.