A hatóságok ezzel kívánják megakadályozni az ukrán  hírszerzés információgyűjtését, miközben a hadsereg folytatja a kurszki régióba való behatolást – írja a CNN.

Az orosz belügyminisztérium kedden adta ki a felhívást, amelyben felszólította Brjanszk, Kurszk és Belgorod régiók lakóit, valamint a térség területein állomásozó katonai és rendőri személyzetet, hogy tartózkodjanak az online társkereső szolgáltatások használatától, és legyenek óvatosak az érzékeny helyszínekről származó videók streamelésével is.

Az ellenség aktívan használja az ilyen forrásokat információgyűjtésre

- írta a minisztérium a hivatalos Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésében.

Az ukrán csapatok előrenyomulásával egy időben a minisztérium hosszú listát adott ki az orosz polgároknak, olyan ajánlásokkal mint például, hogy ne nyissanak meg semmilyen hiperlinket idegenektől kapott üzenetekben, vagy ne streameljenek videókat olyan utakról, ahol katonai járművek találhatóak. 

A hatóságok állítása szerint az ukrán erők rá tudnak csatlakozni a védtelen CCTV-kamerákra távolról is és információkat tudnak szerezni a magán, illetve a stratégiai fontosságú utakról, autópályákról, udvarokról. 

A katonáknak és a rendőröknek azt tanácsolták, hogy távolítsanak el minden geo-jelölést a közösségi médiából, mivel „az ellenség valós időben figyeli a közösségi hálózatokat ezeken a címkéken keresztül, és felfedheti a katonai és biztonsági erők tényleges tartózkodási helyét”. 

Kedden Olekszandr Szirszkij ukrán katonai vezető úgy fogalmazott, hogy az  ukrán csapatok a múlt heti meglepetésszerű támadásuk kezdete óta akár 35 kilométert is előrehaladhattak az orosz védelmen keresztül, 93 települést elfoglalva.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint több mint 121 ezer  kurszki lakost evakuáltak. Az ukrán hadműveletek Brjanszk és Belgorod térségét is célba vették.

Erre Putyin sem számított: példátlan támadás érte Moszkvát

A polgármester azt közölte, hogy a légvédelmi erők az éjszaka folyamán tíz drónt lőttek le, amelyek az orosz főváros felé tartottak.
Bővebben--->