Egy Instagram-fotó néhány rajongót arról abban a hitében erősített meg, hogy Taylor Swift minden bizonnyal Kamala Harrist támogatja majd az idei választáson. Az énekesnő korábban már beállt Joe Biden elnök mögé 2020-ban, ám eddig hallgatott arról, hogy ezúttal kire adná a szavazatát.

Néhány rajongó úgy véli, hogy a legutóbbi Instagram-posztjában tett egy utalást, amely az Eras Tour három koncertjéről készült fotókat tartalmazta Varsóban. A poszt hetedik fotóján Swift látható a színpadon és a háttérben egy háttértáncos sziluettje, aki kezét a levegőbe emeli. A rajongók ezt úgy kommentálták, hogy a táncosnő nagyon hasonlít Kamala Harrisre – írja a Business Insider.

Taylor Swift csak úgy szolidan elkezdte Kamala Harrist támogatni?

– tette fel a költői kérdést az  X-en egy felhasználó.

Mindez azután történt, hogy Taylor Swift rajongói ünnepelték Kamala Harris jelölttársát, Tim Walzot, aki nagy Swift-rajongó. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az énekesnő hivatalosan még nem támogatott egyetlen jelöltet sem a jelenlegi kampányban, és teljesen elképzelhető, hogy nem is volt hátsó szándéka az Instagram-posztjának.

A rajongók a Harris korábbi, 2020-as alelnöki támogatásának köszönhetően azért már sejthetik, hogy az énekesnő mégis támogatja majd a demokrata elnökjelöltet, hiszen négy évvel ezelőtt Joe Bidenre szavazott a választáson. A rajongók elmélete szerint Taylor Swift idei szavazata is rávilágíthat az énekesnő politikára gyakorolt nem kicsi hatására.

Óvatos duhajként kezdett politizálni Swift

Először Barack Obama 2009-es hivatalba lépése után beszélt a politikáról, amikor a Rolling Stone-nak azt mondta: annyira örül, hogy ez volt az első választása. A cikk azonban megjegyezte, hogy az akkor 18 éves énekesnő ódzkodott attól, hogy politikai kérdésekre válaszoljon, nehogy megossza rajongótáborát.

Nem beszélek politikáról, mert az befolyásolhat másokat. És nem hiszem, hogy eleget tudok még az életben ahhoz, hogy megmondjam az embereknek, kire szavazzanak

– mondta Taylor Swift egy interjúban a Time-nak még 2012-ben. 

Hat évvel később azonban úgy tűnt, hogy Taylor Swift teljesen megváltoztatta álláspontját, amikor a Tennessee állambeli szenátusi választáson támogatta Phil Bredesen korábbi demokrata kormányzó kampányát a republikánus Marsha Blackburnnel szemben. Az énekesnő politikai hatása vitathatatlan. 2023 szeptemberében több mint 35 ezer ember regisztrált a szavazói jegyzékbe, miután erre buzdította Instagram-követőit.

2024 februárjában az amerikai választók a The Guardian című lapnak azt mondták, hogy kifejezetten érdekli őket Taylor Swift politikai beállítottsága.

„Úgy gondolom, hogy gyökeresen megváltoztathatja a véleményemet politikailag, mert ő egy erős nő, aki példakép a 24 éves lányom számára” – mondta Michael Dee, egy 67 éves texasi befektetési bankár a lapnak.

Geoff Lusk, egy denveri pilates oktató azonban azt mondta, hogy szerinte Swift sokkal hatékonyabb lenne, ha nem támogatna egy jelöltet sem, hanem inkább azt mondaná a rajongóinak, hogy kövessék a politikát, és döntsenek saját maguk.