Durov pénteken kora reggel reagált először a Telegram csatornáján a fogva tartása óta, de tagadta, hogy az alkalmazás egy „anarchikus paradicsom” lenne – idézte a The Guardian. Az orosz származású multimilliárdos szerint az alkalmazással kapcsolatos nyomozás meglepő volt abból a szempontból, hogy a francia hatóságok hozzáfértek egy „forróvonalhoz”, amelynek létrehozásában éppen ő segített, pedig bármikor felvehették volna a kapcsolatot a Telegram uniós képviselőjével.

Ha egy ország elégedetlen egy internetes szolgáltatással, a bevett gyakorlat az, hogy maga a szolgáltatás ellen indítanak jogi lépéseket


– írta.

Téves megközelítés az okostelefonok előtti korszak törvényeinek alkalmazása, hogy a vezérigazgatót az általa kezelt platformon elkövetett bűncselekményekkel vádolják.

A Telegram szerinte nem volt tökéletes, de tagadta az alkalmazással kapcsolatos visszaéléseket.

Durov azt is leírta, hogy minden nap több millió káros bejegyzést távolítottak el a csatornáról. A francia állampolgárságú férfi ellen, a múlt hónapban indítottak nyomozást gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képek, kábítószer-kereskedelemmel és az alkalmazással kapcsolatba hozható csaló tranzakciókkal kapcsolatos bűncselekmények miatt.

A francia igazságszolgáltatás vádat emelt ellene, amiért állítólag engedélyezte az üzenetküldő alkalmazással kapcsolatos bűncselekményeket, de 5 millió eurós óvadék ellenében elkerülte, hogy börtönben tartsák az ügy tárgyalása előtt. Azzal a feltétellel engedték ki, hogy hetente kétszer jelentkezik a rendőrségen, és Franciaországban marad.

Letartóztatása reflektorfénybe helyezte a körülbelül egymilliárd felhasználóval rendelkező népszerű alkalmazás, a Telegram büntetőjogi felelősségét, és vitákat váltott ki a szólásszabadságról és a kormányzati cenzúráról.

A 39 éves Pavel Durov Oroszországban született, és jelenleg Dubaiban él, ahol a Telegram székhelye van. Az Egyesült Arab Emírségek és Franciaország állampolgára.

Durov 2013-ban alapította a Telegramot. Oroszországot 2014-ben hagyta el, miután nem volt hajlandó eleget tenni a kormány azon követelésének, hogy az általa eladott VKontakte közösségi médiaplatformon bezárja az ellenzéki közösségeket.
Az alkalmazást 2018-ban betiltották Oroszországban, miután korábban megtagadta a felhasználói adatok átadását. A tilalmat 2021-ben visszavonták.

A moszkvai külügyminisztérium időközben közölte, hogy Oroszország franciaországi nagykövetsége azonnal megtette az ilyen esetekben szükséges lépéseket az orosz állampolgárral kapcsolatos helyzet tisztázása érdekében, annak ellenére, hogy az üzletember képviselőitől nem érkezett megkeresés.