Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma a TikTok működéséről nemzetbiztonsági fenyegetést feltételez, amiért az szerintük kényes témákról gyűjtött felhasználói információkat.

A minisztérium pénteken benyújtott beadványában az szerepel, hogy a népszerű közösségimédia-alkalmazás és annak anyavállalata, a ByteDance Ltd. arra kényszerülhet, hogy megosszák Kínával az információkat, ami szintén cenzúrázhatja vagy befolyásolhatja az amerikaiak által látott tartalmakat. A közlemény arra ékezett válaszul hogya Tiktok pert indított az applikáció esetleges betiltása ellen – írja a Bloomberg.

A TikTok sorsa most részben az amerikai bíróságok kezében van, miután a vállalat beperelte a Joe Biden elnök által aláírt törvényt, ami arra kényszerítette a ByteDance-t, hogy január 19-ig eladja az alkalmazást, vagy eltiltsák az Egyesült Államokban való működésétől. 

A 170 millió amerikai havi felhasználóval bíró vállalat korábban azt állította, hogy a kínai tisztviselők nem férhetnek hozzá az Egyesült Államok felhasználói adataihoz, és megvédte adatgyűjtési gyakorlatát, a minisztérium által kiadott állásfoglalást szintén elutasítja, ennek az X-en is hangot adtak:

Ebben az közleményben semmi sem változtat azon a tényen, hogy az Alkotmány a mi oldalunkon áll. A TikTok tilalma 170 millió amerikai hangját hallgattatná el, megsértve az első kiegészítést. Ahogy korábban is mondtuk, a kormány soha nem támasztotta alá állításait, még akkor sem, amikor a Kongresszus elfogadta ezt az alkotmányellenes törvényt.


Az igazságügyi minisztérium korábban megvédte a törvényjavaslat alkotmányosságát, azzal érvelve, hogy az adatgyűjtés és az algoritmusok idegen hatalom általi manipulálása az első kiegészítés értelmében nem védett. A kormány válasza pénteken a szeptemberi szóbeli megbeszélések előtt esedékes, és a cég kész a Legfelsőbb Bíróság elé vinni az ügyét.