Az Instagram kedden bejelentette eddigi legdrámaibb erőfeszítéseit, hogy megvédje a fiatal felhasználókat a platformján lévő veszélyektől. Az új „tini-fiók” bevezetésével több millió tinédzserhez kapcsolt fiók válna priváttá, valamint korlátozva lenne, hogy a felhasználók milyen tartalmakat tekinthetnek meg az alkalmazásban – írja a CNN.

Az új korlátozások célja az is, hogy a tizenéveseket a szülői felügyelet elfogadására ösztönözzék az alkalmazáson keresztül. Az Instagram automatikusan alkalmazza az új beállításokat minden 18 év alatti felhasználóra. 

A frissítés után a 16 és 17 éves felhasználók manuálisan visszaállíthatják az alkalmazásban a kívánt beállításokat, de a 13 és 15 éves felhasználóknak szülői jóváhagyást kell kérniük a változtatáshoz.

Az új „tini fiókok” beállításai több mint 30 jóléti és szülői felügyeleti eszközre épülnek, amelyeket az anyavállalat (Meta) az elmúlt években vezetett be, például a „tarts egy szünetet” és a „korhatárhoz nem illő” tartalmak, például az étkezési zavarokról szóló bejegyzések korlátozására.

A korábbi intézkedések ellenére a vállalatot továbbra is több kritika éri, amiért túl nagy felelősséget hárít a szülőkre és egyes esetekben magukra a tizenévesekre.

A Meta-ra nehezedő nyomás - hogy többet tegyen a tizenévesek védelme érdekében - ismét fokozódott, miután egy új Facebook-alkalmazottból lett informátor, Arturo Bejar egy novemberi szenátusi albizottsági meghallgatáson elmondta, hogy a Meta felsővezetői, köztük Mark Zuckerberg évekig figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseket a tizenéveseket a platformokon érő ártalmakról.

A vállalat ellen a közelmúltban indított perek bírósági dokumentumai azt is állítják, hogy Zuckerberg többször is meghiúsította a tinédzserek jólétét szolgáló kezdeményezéseket. Az egyik ilyen lépés lett volna a 13 év alatti gyermekek fiókjainak felszámolása, amelyet a vezérigazgató elutasított.

Egy januári  szenátusi meghallgatáson Zuckerberg bocsánatot kért azoktól a családoktól, akik szerint gyermekeiknek kárt okozott a közösségi média.

Az új beállításokkal azonban a 18 év alatti felhasználók  fiókjai magánjellegűvé válnak, lehetővé téve azt is, hogy a tinédzserek csak azoktól az emberektől kapjanak üzenetet, akikkel már kapcsolatban állnak.

Az közösségi média platform emellett azt is korlátozni fogja, hogy kit jelölheti meg a fiatal  felhasználókat a fotókon, említheti meg őket kommentekben. 

A tizenéves felhasználók időlimit-emlékeztetőket is kapnak, amelyek arra ösztönzik őket, hogy naponta 1 óra alkalmazáson töltött idő után tegyék le a telefonjukat. Az alkalmazás ezen felül alapértelmezetten alvó üzemmódba kapcsol, és este 10 és reggel 7 óra között lenémítja az értesítéseket és automatikus válaszokat küld a közvetlen üzenetekre.

A cigisdobozokéhoz hasonló címkéket tennének a közösségi oldalakra

A cigaretta dobozokhoz hasonló címkék elhelyezését elsősorban egy 42 amerikai főügyészből álló csoport szorgalmazná. Bővebben >>>