Hakan Fidan, török külügyminiszter is részt vesz az Európai Unió minisztereinek jövő heti brüsszeli találkozóján, amely Ankara reményei szerint megnyitja az utat a blokkhoz fűződő kapcsolatok javításához. Az augusztus 29-i tárgyalás öt év után az első közös megbeszélés lesz a török kormány és az EU vezetői között.

Törökország a párbeszéd jelenként üdvözölte a Gymnich-értekezletre (a külügyminiszterek nem hivatalos ülése) szóló meghívást és reméli, revideálni fogja a 2019-es büntetőintézkedéseit az unió – írja a Bloomberg.

Elmérgesedő kapcsolatok

Az elmúlt években elhidegült az EU-s tagságot kérelmező Törökország és Brüsszel kapcsolata. Az unió kétségbe vonta a török kormány emberi jogok terén elért eredményeit, ám végül  a görög-török-ciprusi konfliktus kiújulása miatt fagyasztották be Ankara csatlakozási pályázatát.

Törökország a Földközi-tenger egy vitatott hovatartozású részén szeretett volna gázkitermelést végezni. Ankara először egy fúróhajót küldött a Földközi-tengerre 2019 májusában, amely Ciprus északi partjainál végzett szeizmikus felméréseket és feltáró fúrásokat.  

A lépés komoly ellenérzéseket váltott ki a görög és ciprusi kormányból, az EU pedig szilárd szolidaritást mutatott a két tagállamával.

2019 júliusában szankcionálták a török államot, 145,8 millió euróval csökkentve az ország számára 2020-ban szánt előcsatlakozási pénzügyi támogatást, ezt követően a magas szintű kétoldalú tárgyalások is megrekedtek.

Azonban többek között a migráció kezelése szempontjából nehezen nélkülözhető a jó viszony az Erdogan-rezsimmel. A kapcsolatok 2021 óta némileg javultak, és a magas szintű tárgyalások is újraindultak.

Ankara igényei

Oncu Keceli, a török külügyminisztérium szóvivője szerint 

ez a meghívás annak a jele, hogy az EU megérti, hogy a regionális és globális kihívásokkal szemben Törökország kapcsolatainak fejlesztésére van szükség. 

Hozzátette, hogy Ankara „konkrét lépéseket” vár:

  • az uniós csatlakozás;
  • a török vízumliberalizáció;
  • az EU-s vámunióról szóló tárgyalások;
  • és a gazdasági, politikai, közlekedési és energiaügyi párbeszéd elmélyítése terén.

A török kormány jó kapcsolatokat ápol az EU soros elnökségét július 1-jén átvevő Magyarországgal. Az Erdogan vezette állam korábban a reményét fejezte ki, hogy Budapest elnöksége előrelépést hozhat a fenti kérdésekben.

Erdogant is elcsípte Orbán Viktor

Folytatódik a diplomáciai nagyüzem: Orbán Viktor kormányfő legutóbb Törökország miniszterelnökével ült tárgyalóasztalhoz Washingtonban.

Tájékoztatás

A cikk „Az új intézményrendszerek kihívásai és az előttünk álló változások az európai integrációban” című projektünk részeként jelent meg az Európai Unió társfinanszírozásával. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Bizottság véleményét. Sem a sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó szervezet nem tehető felelőssé értük.