A zadari rendőrség lezárta a nyomozást a Bilišaniban történt  tragédia miatt és letartóztatott egy cseh férfit – súlyos közbiztonság elleni bűncselekmény – elkövetésének gyanúja miatt – írja a helyi média.

2024. június 19-én, délutáni órákban a férfi a családja és barátai társaságában Knin környékére érkezett egy korábbi katonai lőtérre. A bejáratnál, jól látható helyen angol és horvát nyelvű táblák figyelmeztettek, hogy a katonai gyakorlóterület veszélyes és a belépés szigorúan tilos. 

A férfi ezt figyelmen kívül hagyva bement a gyerekekkel a tiltott területre és még azt is megengedte, hogy az egyikük magával vigyen egy ott talált robbanószerkezetet.

Azt  autó meghibásodása miatt később megállították a járművet, ekkor a 9 éves gyerek elővette a robbanószerkezetet, amely hirtelen működésbe lépett. A robbanás következtében a kisfiú a helyszínen belehalt sérüléseibe, a két nő súlyos, egy másik férfi pedig könnyű sérüléseket szenvedett. 

A robbanószerkezet típusának és az aktiválás módjának megállapítása érdekében a helyszínen talált összes nyomot begyűjtötték, és továbbítják a zágrábi Ivan Vučetić Törvényszéki Vizsgálati, Kutatási és Szakértői Központhoz. 

A 46 éves férfi ellen a nyomozást követően  feljelentést tettek a zárai Főügyészségen, majd a  családapát átadták a Zadari Rendőrkapitányságnak.

Tragédia a Dunán: inkább áldozatok után kutatnak, a túlélésre alig van remény

A kisgéphajón 8 felnőtt tartózkodott, 3 férfi és 2 női utast jelenleg is keresnek. „Ameddig nincs meg minden eltűnt ember, nem mondható ki, hogy ők valójában áldozatok” – hangsúlyozta a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az M1-en hétfő reggel.
Bővebben--->