Lemondták a tervezett meghallgatásokat, a függőben lévő indítványokat elutasították, és a határidőket törölték Donald Trump egyik legsúlyosabb állami büntetőügyében. Aileen Cannon amerikai kerületi bíró, akit Donald Trump nevezett ki, úgy ítélte meg, hogy a vádat képviselő Jack Smith különleges jogtanácsost jogtalanul nevezték ki szerepére, és nem volt felhatalmazása az ügy megindítására – írja a Reuters.

A dokumentumok ügyében Donald Trumpot azzal vádolták, hogy szándékosan tartott meg bizalmas nemzetbiztonsági dokumentumokat Mar-a-Lago birtokán, miután 2021-ben elhagyta hivatalát, és akadályozta a kormány erőfeszítéseit az anyagok visszaszerzésére.

Trump ügyvédei megtámadták Merrick Garland főügyész 2022-es döntésének jogi felhatalmazását, amely szerint Smith-et nevezték ki a Trump elleni nyomozás vezetésére. Érvelésük szerint a kinevezés sérti az Egyesült Államok alkotmányát, és a különleges jogtanácsost a szenátus sem erősítette meg.

Elnöki mentességet kapott Trump: korlátlan hatalomra törhet, ha megválasztják?

A döntésben óriási szerepe van az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának július 1-jén hozott ítélete, miszerint az amerikai elnöknek nem kell ezentúl felelnie bíróság előtt a hivatali ideje alatt hozott döntéseiért, amennyiben azokat elnöki minősítésében hozta meg. Nem is kellett sokat várni arra, hogy Trump kihasználja az általa kinevezett legfelsőbb bíráknak precedens nélküli döntését. A hivatalos dokumenumok illegális tárolásáért kirobbant büntetőeljárásban elsők között kezdtek el hivatkozni az ítéletre, tehát arra, hogy a republikánus elnökjelölt és volt elnök hivatali okból cselekedett.

Minderről ITT olvashat bővebben.

A bíróságok más esetekben gyakran támogatják az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának azon képességét, hogy különleges jogászokat nevezzenek ki bizonyos politikailag érzékeny nyomozások lebonyolítására. Az ügyészek valószínűleg fellebbezni fognak az ítélet ellen. Trump ügyvédei a másik kiemelkedő perében – ami a 2020-as választások megsemmisítésére irányuló kísérletei miatt indult –,  nem emeltek hasonló kifogást Smith különleges jogtanácsossal szemben.

A nyugat-pennsylvaniai kampánygyűlésen merénylet célpontjává vált volt elnököt a héten hivatalosan is kinevezik a republikánusok elnökjelöltjévé Milwaukee-ban. Továbbá Trump megerősítette, hogy nem tart pár napos pihenőt a lövöldözés hatására, mert „nem engedheti meg magának”, hogy kiessen a kampányból akár csak ennyi időre sem. A híresztelések szerint JD Vance republikánus szenátort választja majd meg alelnökének.