Kamala Harris és Donald Trump magyar idő szerint szeptember 11-én hajnalban csapott össze egymással először az ABC News vitájában.

Doug Schoen politikai tanácsadó értékelése szerint Kamala Harris nyerte meg a vitát, a volt elnök egyértelműen csalódottnak tűnt, a közel kétórás vita során egyre hevesebben reagált és megosztóvá vált.

Azt azonban leszögezte, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ez a vita alapvetően fogja befolyásolni a november 5-i eredményt. 

A jelenlegi alelnöknek ugyanis jobb válaszai voltak az abortuszról, az egészségügyről, az éghajlatváltozásról és a jövő vezetéséről, azonban a választók továbbra is dühösek amiatt, hogy az ország milyen irányba tart, Biden és Harris teljesítménye miatt.

Trump kedd esti teljesítményének nagy gyengesége az volt, hogy nem tudta világosan és a választók számára hozzáférhető módon hangsúlyozni a gazdaság kérdését, valamint az ő és Biden gazdasági vezetése közötti ellentétet. 

Trump túl nagy hangsúlyt helyezett a déli határon uralkodó helyzetre, még akkor is így volt ez, ha az általa megfogalmazott állítások széles körben találnak visszhangra.

Schoen úgy látja, hogy ez volt a két jelölt közötti utolsó vita, mivel egyik félnek sem áll érdekében egy újabb összecsapás a jelenlegi helyzetben.

Harris kampányának az is komoly lendületet adhat, hogy Taylor Swift közvetlenül a vita után közölte 283 millió követőjével az Instagramon, hogy a jelenlegi alelnököt fogja támogatni novemberben.

Összecsapott Kamala Harris és Donald Trump

Az első értékelések szerint Kamala Harris parázs vitában többször is védekező pozícióba kényszerítette Donald Trumpot, ezzel nőttek az esélyei az elnökválasztás megnyerésére.