Georgiában a kormányzó Grúz Álom - Demokratikus Georgia párt a szavazatok több mint 54 százalékát szerezte meg a parlamenti választásokon a voksok csaknem száz százalékának feldolgozása alapján a választási bizottság közleménye szerint. 

Az ellenzéki pártok már szombaton közölték, hogy nem ismerik el a hivatalos eredményeket, az egyik ellenzéki vezető egyenesen alkotmányos puccsnak nevezte azokat.

Az EBESZ megfigyelői a szavazók megfélemlítése, hatósági nyomásgyakorlás, a voksolás felügyelői elleni erőszak, szavazatvásárlás, többszörös szavazatleadás és egyéb jogsértések eseteire panaszkodtak, és követelték ennek kivizsgálását.

Attól tartunk, hogy a választások napján tapasztalt gyűlölet és a megfélemlítés légköre alááshatja a demokratikus politikai folyamatot, az európai integrációt Georgiában

- írták. Úgy vélekedtek, hogy a választásokat a média polarizálódása, az ellenzék és a civil társadalom elleni gyűlöletbeszéd jellemezte. - A kormánypárt pedig orosz dezinformációt terjesztett, és a kampány során az ország nyugati partnereit vette célba - tették hozzá. Ugyanakkor ezt is megerősítették, hogy a választás összességében jól szervezett volt. 

António López-Isturiz White, az Európai Parlament megfigyelőinek vezetője azt vetette a grúz hatóságok szemére, hogy nem engedték be a szavazóhelyiségekbe a sajtó képviselőit, és aláhúzta, hogy a szavazás titkosságát nem sikerült mindig biztosítani, valamint úgy vélte, a választókat megfélemlítették.

Egyébként a szombati választás után Grúzia ügyét is informális budapesti EU csúcs napirendjére akarja tűzni Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Charles Michel az X-en azt írta, „tudomásul vesszük az EBESZ előzetes értékelését, és felszólítjuk a Központi Választási Bizottságot és más illetékes hatóságokat, hogy tegyenek eleget kötelességüknek, és gyorsan, átláthatóan és függetlenül vizsgálják ki és bírálják el a választási szabálytalanságokat és az azokkal kapcsolatos állításokat.”

Ezeket komolyan kell tisztázni és kezelni

– tette hozzá. Ismét felszólította a grúz kormányt arra, hogy – összhangban a júniusi és októberi EU csúcs következtetéseivel, - „mutassa meg szilárd elkötelezettségét az ország uniós útja mellett.” - idézi a Tanács elnökét a 444.hu.

Miközben Charles Michel a választási csalások kivizsgálását követeli, Orbán Viktor miniszterelnök már szombaton, a szavazatok összeszámolása előtt gratulált az újraválasztott grúz kormánynak, és hétfőn kétnapos tárgyalásra utazik Grúziába.

Mindeközben Salome Zourabisvili grúz elnök felszólította a polgárokat, hogy

vonuljanak ki tiltakozásul az utcára, mondván, hogy a kormánypárt széles körben elterjedt csalással nyerte meg a szombati országos választásokat .

Vasárnap az ellenzéki vezetőkkel folytatott beszélgetése után a Politico tudósítása szerint azt mondta:

Nem fogadom el ezt a választást. Beengedni Oroszországot, Grúzia alárendeltségének elfogadását jelentené

 – mondta, és  hétfőn 19.00 órakor tüntetésre hívta az embereket az ország parlamentje elé.

Emmanuel Macron francia elnök (l) üdvözli Salomé Zourabichvili grúz elnököt a 45. Frankofónia csúcstalálkozó keretében tartott kétoldalú találkozó előtt a párizsi Elysee elnöki palotában 2024. október 3-án.
Emmanuel Macron francia elnök Salome Zourabisvili grúz elnök a párizsi Élysée-palotában 2024. október 3-án.
Kép: AFP, ludovic MARIN

- Tanúi és áldozatai lettünk egy oroszországi különleges műveletnek - tette hozzá Zourabisvili, aki a kormányzó Grúz Álom párt egyik legjelentősebb kritikusává vált.

Szerinte ellopták a választási jogukat, orosz-típusú választást hajtottak végre.

Az ellenzéki Változások Koalíciója közben bejelentette, hogy képviselőik nem veszik fel parlamenti mandátumukat, mondván a választási eredményeket meghamisították.