Új idegenforgalmi szabályok léptek életbe a héten az olaszországi Velencében. A lagúnaváros megtiltotta, hogy megafont használjanak az idegenvezetők, és 25 főben korlátozta csoportjaik létszámát (kivételt jelentenek az oktatási célú és iskolai kirándulások).

25 és 500 euró közötti bírságra számíthatnak a szabályokat megszegő idegenvezetők.

A korlátozásnak már júniusban életbe kellett volna lépnie, ám – mivel ekkora már sok, 25 főnél nagyobb csoportoknak szervezett túrát foglaltak le – végül augusztus 1-re halasztották a bevezetését. Az új szabályozás a velencei Murano, Burano és Torcello szigeteken is érvényes – írja az Euronews.

Elisabetta Pesce, a város biztonságáért felelős tisztviselő elmondta:

az intézkedések célja a Velence történelmi központjába érkező látogatók mozgásának megkönnyítése, de remélik, hogy a helyiek életét is jobbá teszik ezzel.

Kirándulási díj

Velence egy új, egynapos kirándulási díjat is tesztel. A személyenként 5 eurós belépőt 29 (április és július közötti) csúcsnapon szedték be a városba látogatóktól. 

Az ideiglenesen bevezetett díj eddig 2,2 millió eurót hozott az olasz városnak.

A kísérlet kritikusai szerint a fizetési kötelezettség nem alkalmas a turista dömping visszafogására, a próba első 11 napja alatt átlagosan 75 000 látogatót fogadtak Velencében. 

Az ENSZ már kétszer is fontolóra vette, hogy az UNESCO védett örökségi helyszíneinek a listájára helyezi a lagúnavárost, mivel a turista szezonban jellemző velencei tömegnyomor veszélyezteti az itt lévő történelmi értékek biztonságát.

Emiatt a város korábban korlátozta a Giudecca csatornába belépő sétahajók maximális számát, illetve már tavaly szeptemberben bejelentették az egynapos kirándulási díjat, azonban akkor – az idegenforgalom világjárvány miatti visszaesésére hivatkozva – elhalasztották ennek bevezetését.