Péntek este Nyugat-Ukrajnában, lvivi otthona bejáratánál fejbe lőtték Iryna Farion nacionalista politikust, aki arról volt ismert, hogy az Ukrajnában elterjedt orosz nyelv ellen harcolt radikális kijelentéseivel. 

A szélsőjobboldali Svoboda (Szabadság) párt 60 éves, korábbi parlamenti képviselőnője a kórházban kómába esett, majd belehalt súlyos sérüléseibe.

Az ukrán rendőrség és a titkosszolgálat ügynökei jelenleg is keresik az elkövetőt – közölte szombaton az osztrák Kurier az ukrán média híradásai alapján. 

Bérgyilkost keresnek, aki hetek óta figyelte

A merényletet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte, míg Ihor Klimenko belügyminiszter szerint valószínűsíthető, hogy a támadás összefügg Farion vitatott politikai és közéleti tevékenységével.

Szavai szerint az sem kizárt, hogy bérgyilkos követte el a támadást, aki összefüggésben lehet az orosz vezetéssel. 

A Kurier szerint az orosz állami propaganda elégedetten fogadta a politikus halálhírét.

Iryna Fariont, aki az orosz ajkú lakosság "teljes kiirtásáról" álmodozott, megsemmisítették. Isten ott is megoldja az ügyet, nélkülünk is – idézik Margarita Simonyant, az RT orosz állami televízió főszerkesztőjét.

A merénylet megrázta Ukrajnát. A főügyészség közlése szerint közszereplő ellen elkövetett szándékos emberölés gyanúja miatt indult nyomozás – írja a Meduza nevű orosz nyelvű hírportál, amely megszólaltatta a lelőtt politikus szomszédait, akik látták a 20-25 év körüli elkövetőt.

Szemtanúk szerint a támadó kesztyűt viselt és hangtompító nélküli fegyverrel egyszer lőtt, majd elmenekült a helyszínről, de már az elmúlt két hétben minden nap felbukkant a politikus háza előtti padon. Sötét napszemüvegben, sapkában és a 40 fokban hosszú ujjú ruhában figyelte a politikus házát.

Mániákusan üldözte az oroszokat

Bár Ukrajnában az ukrán az egyetlen államnyelv, sokan az oroszt beszélik első nyelvként, ami a szovjet uralom öröksége, amikor az ukrán nyelvre hatósági nyomás nehezedett. 

Ez ellen harcolt nyelvész professzorként a politikusnő, aki az oroszul beszélő ukránokat egyik egyetemi előadásában szellemi fogyatékosnak nevezte.

A The Guardian összefoglalója szerint Iryna Farion 2005-ben lett a nacionalista Svoboda párt tagja, dolgozott a Ivivi regionális tanácsban, majd 2012-2014-ig parlamenti képviselő volt.

2018-ban, amikor Ukrajna az oroszok által finanszírozott szeparatisták ellen harcolt, felszólított, hogy törekedjenek „minden oroszul beszélő ember állkapcsára”.

Saját bevallása szerint maga is vásárolt drónokat az orosz támadóháború elleni küzdelemhez – írja az Ukrán Pravda.

Mindkét oldalon eljárás alá vonták

2022-ben az ukrajnai háború elején azt bírálta, hogy a Mariupol kikötővárost védő ukrán katonák közül sokan anyanyelvükön, oroszul beszélnek, ezért nem tekinthetők ukránoknak. 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat emiatt tavaly novemberben közölte, hogy büntetőeljárás alá vonták, illetve azért is, mert Farion a közösségi oldalain korábban közzétett egy bejegyzést egy ukránbarát krími diák üzenetéről, amelyben látszottak a fiatal személyes adatai, ami alapján később az orosz különleges szolgálatok előállították a diákot – közölte a Kyiv Independent.

A Meduza szerint viszont Oroszországban még 2015-ben indítottak büntetőeljárást a politikusnő ellen az oroszok elleni gyilkosságra és gyűlöletre uszító cikkei alapján.

Megsértette a kárpátaljai magyarokat

Farion a 2018-ban Ukrajna és Magyarország között kirobbant „útlevélbotrány” kapcsán a kárpátaljai magyarságot is megsértette kijelentésével, amelyben "bolondoknak" nevezte őket amiatt, mert sok nemzeti kisebbséghez hasonlóan nem beszélik az ukrán nyelvet.

Kell nekünk ennyi debil Ukrajnában? – vetette fel az „Ukrán nyelvért" elnevezésű nyilvános fórumon, azt javasolva a kárpátaljaiaknak, hogy menjenek Magyarországraidézi akkori szavait az ukranews.com hírügynökség.