Az indiai miniszterelnök arra biztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt pénteki kijevi látogatásán, hogy üljön tárgyalóasztalhoz az orosz féllel a béke előmozdítása érdekében, és ehhez India aktív segítségét és személyes támogatását is felajánlotta.

Narendra Modi pénteki kijevi útja az első indiai miniszterelnöki látogatás Ukrajnában, mióta az utóbbi 1991-ben, a Szovjetunió felbomlása nyomán elnyerte függetlenségét. Az indiai miniszterelnök júliusban Moszkvában tárgyalt, ami bírálatot váltott ki az ukrán vezetés részéről. 

Modi az ukrán elnökkel tartott pénteki megbeszélése után tett nyilatozatában kiemelte, hogy a béke üzenetével érkezett Ukrajnába, és felszólította a szemben álló feleket az orosz-ukrán párbeszéd mihamarabbi folytatására – számolt be róla a Reuters.

„A megoldáshoz vezető utat csak a párbeszéd és a diplomácia segítségével lehet megtalálni. Nekünk ebbe az irányba kell haladnunk, anélkül, hogy időt vesztegetnénk. A válságból kivezető út megtalálásához mindkét félnek közös tárgyalóasztalhoz kell ülnie” – hangsúlyozta Modi.

Biztosíthatom arról, India készen áll arra, hogy aktív szerepet vállaljon a béke érdekében tett erőfeszítések terén. Ha ebben személyesen bármilyen szerepet vállalhatok, akkor azt megteszem, erről barátként biztosíthatom

– mondta az ukrán elnöknek az indiai kormányfő.

Kijev számára is prioritás az igazságos békekötés

Volodimir Zelenszkij még az indiai miniszterelnök nyilatkozata előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajna számára prioritás a háború befejezése és az igazságos béke megteremtése. Az indiai miniszterelnök az ukrán elnök után nyilatkozott, akinek így nem volt módja reagálni a közvetítési ajánlatra.

Ukrajna korábban többször is hangoztatta, hogy a háború lezárását a saját, nem pedig a moszkvai feltételekhez igazodva akarja megvalósítani.

Az első ukrajnai nemzetközi békecsúcstalálkozót idén júniusban Svájcban tartották. Ezen Oroszország és Kína nem vett részt, viszont jelen volt egy indiai küldöttség. Ukrajna még az idei évben szeretné megtartani a második nemzetközi békecsúcsot, amelyre Oroszország képviselőit is várnák. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a béketárgyalások lekerültek a napirendről Ukrajnának az oroszországi Kurszki területre történt betörése miatt.