Egy vezető ukrán pilóta meghalt, amikor hétfőn lezuhant egy amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgép, alig néhány héttel azután, hogy a régóta várt gépek megérkeztek az országba.

Az Ukrán Védelmi Erők úgy vélik, hogy nem pilótahiba állt az eset hátterében. A Moonfish néven ismert Olekszij Mesz akkor vesztette életét a balesetben, amikor „visszaverte az Oroszország által Ukrajna ellen valaha végrehajtott legnagyobb légitámadást” – nyilatkozta egy ukrán katonai forrás a CNN-nek, hozzátéve, hogy a pilótát csütörtökön temették el.

A balesetet kivizsgálják, és nemzetközi szakértőket is meghívnak a vizsgálatba. A pilóta halála súlyos csapás Ukrajna számára. Az első F-16-osok csak a hónap elején érkeztek meg az országba, és Moonfish azon kevés pilóták egyike volt, akiket kiképeztek a vezetésükre.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden közölte, hogy az ukrán légierő hétfőn az F-16-osokat az Oroszország által indított rakéták és drónok megsemmisítésére használta, ez volt az első alkalom, hogy ukrán tisztviselő megerősítette, hogy a vadászgépeket harcban használták.

Kijev sokáig várt az F-16-osok megszerzésére, és Zelenszkij elnök a teljes körű invázió kezdete óta kérte nyugati szövetségeseitől a vadászgépeket.

A nyugati országok is haboztak, mielőtt végül beleegyeztek volna az F-16-osok biztosításába. Hollandia és Dánia 2023 nyarának elején ígéretet tett arra, hogy biztosítják őket, de még néhány hétbe telt, amíg az Egyesült Államok is zöld utat adott az átadásnak.

Az ukrán pilóták egy csoportja tavaly ősszel kezdte meg az F-16-os kiképzést az Egyesült Államokban. Míg a gépek repülésére való teljes felkészülés évekig is eltarthat, addig Moonfish-nek és honfitársainak hat hónap alatt kellett felkészülniük erre.

Ukrajna abban reménykedik, hogy az F-16-osok révén megkapja a szükséges lökést. A repülőgépek többfeladatúak:

  • légi fedezetet nyújthatnak a csapatoknak;
  • támadhatnak földi célpontokat;
  • felvehetik a harcot az ellenséges repülőgépekkel;
  • és megsemmisíthetik a rakétákat.

Fegyverzetükkel az F-16-osok elrettenthetik az orosz vadászbombázókat a harctér megközelítésétől. A sugárhajtású repülőgépek azonban nem jelentenek csodafegyvert.

Ukrajna használhatja őket arra, hogy átvegye Oroszországtól az égbolt feletti ellenőrzést, de a szakértők szerint képességeik gyengébbek a legmodernebb orosz harci repülőgépeknél, amelyek valószínűleg felülkerekednének egy légi csatában az F-16-osokkal szemben.

A legjobb pilóta, aki keményen lobbizott az F-16-osokért

Moonfish és egy másik pilóta, Andrij Pilsikov, akit „Juice” hívójelen ismertek, az F-16-osok megszerzéséért folytatott ukrán kampány arcai lettek. Ez egy kemény küzdelem volt, amit Juice és Moonfish közösen vívott meg. Fiatalok és lelkesek voltak, jól beszéltek angolul, és hajlandóak voltak harcolni azért, hogy az amerikai repülőgépek az ukrán légtérbe kerüljenek.

Az F-16-osokkal való repülés volt az álmuk, és amikor Juice tavaly augusztusban egy harci bevetés során repülőgép-szerencsétlenségben meghalt, Moonfish célul tűzte ki, hogy ezt ő fogja beteljesíteni. Repülésmániás volt, aki nem szerette a nyilvánosságot. De amikor Juice meghalt, Moonfishnek kellett átvennie a helyét. 

Kevés szóval, szenvedélyesen szerette a munkáját, és az érzelmeit is kordában tartotta. Egyenes beszédű ember, aki mindent tudott az F-16-osokról. A CNN-nek a kiképzés közben nyilatkozva elmondta, hogy neki és a többi ukrán pilótának egy csonka változaton kellett tanulnia. „Békeidőben rengeteg időnk lett volna arra, hogy teljesen áttanulmányozzuk a repülőgépet, de erre most nincs időnk.”

Egy csütörtökön kiadott közleményben az ukrán légierő közölte, hogy Moonfish hétfőn három cirkálórakétát és egy támadó drónt semmisített meg, mielőtt meghalt a balesetben. A légierő közlése szerint posztumusz ezredesi rangot kapott.