Benyújtotta lemondását több ukrán miniszter is a parlamentnek kedden Ruszlan Sztefancsuk házelnök közlése szerint.

A Reuters beszámolója szerint a lemondott miniszterek között van Denisz Maljuszka igazságügyi, Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágakért felelős, valamint Ruszlan Sztrilec, a környezetvédelmi tárca vezetője Emellett benyújtotta lemondását Vitalij Koval, az ukrán vagyonkezelő alap elnöke és Olha Sztefanisina európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes is.

Lemondásukat a kormánytagok nem indokolták. Kamisin a Telegramon azt írta, hogy továbbra is Ukrajna védelmi szektorában fog dolgozni, azonban más szerepkörben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök honlapján később megjelent egy rendelet arról is, hogy az államfő felmentette posztjáról kabinetfőnökének helyettesét, Rosztyiszlav Surmát.

Szerdán pedig Dmitro Kuleba külügyminiszter lemondását is bejelentette Sztefancsuk, aki azt is közölte, hogy a lemondási kérelmet a törvényhozók hamarosan megvitatják.

Az ukrán államfő kedd esti videóüzenetében arról beszélt, hogy a személycserékre Ukrajna kormányának megerősítése érdekében van szükség. 

Az ősz rendkívül fontos lesz. Állami intézményeinket meg kell erősíteni olyan módon, hogy Ukrajna el tudjon érni minden szükséges eredményt. Ezért meg kell erősíteni a kormányzat egyes ágazatait, és a személyi összetételben a változtatásokat már előkészítették. Változtatások lesznek az elnöki hivatalban is

– mondta.

A Sky News arról számolt be, hogy szerdán délután a parlament elfogadta egy miniszterelnök-helyettes, a stratégiai ipari miniszter és két másik miniszter lemondását, azonban az ülésnap végéig nem vették figyelembe a külügyminiszter lemondását.

Zelenszkij korábban azt mondta, hogy Ukrajnának „új energiára van szüksége, és ez magában foglalja a diplomáciát is”, ezzel állhat összefüggésben Kuleba lemondása.

Az államfő azt is közölte, hogy egyelőre nem jelentheti be a leköszönő miniszterek helyetteseit, mert még nem tudja, hogy a kiszemeltjei elfogadják-e a felkérését.

Komoly csapást mértek az oroszok

Mindeközben rakétatámadást hajtottak végre az orosz erők a közép-ukrajnai Poltava ellen kedden, a támadásban több mint negyvenen meghaltak Volodimir Zelenszkij Telegramon-bejegyzése szerint.

Dmitro Lazutkin, a védelmi minisztérium szóvivője később azt közölte, hogy a halálos áldozatok száma 49-re, a sebesülteké pedig 219-re nőtt, az ukrán főügyészség 51 halálos áldozatról adott hírt.

Az ukrán elnök információi szerint két ballisztikus rakéta csapódott be egy oktatási intézmény és egy szomszédos kórház területén. Az ukrán főügyészség előzetes vizsgálata szerint Oroszország két Iszkander-M rakétával mért csapást a településre.

Lazutkin egy esti tévéműsorban arról számolt be, hogy a katonai felsőoktatási intézményben a támadás idején a kadétok szokásos oktatása zajlott.

Olyan döntést hoztak az ukránok, amely mindent meghatározhat a háború után

Június végén írta alá Zelenszkij elnök azt a törvényt, amely alapján az angol nyelv elnyerte a nemzetközi kommunikáció nyelvének státuszát az országban. A szakértő szerint a háború végeztével a helyreállítást nagy valószínűséggel nyugati cégek fogják elvégezni, emiatt is kiemelten fontos, hogy a lakosság körében növeljék az idegennyelvi ismereteket.