Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten közölte, hogy Kijev nem fogja megújítani a Moszkvával kötött gáztranzitszerződést, amely eddig lehetővé tette Oroszország számára, hogy az országon keresztül Európába szivattyúzza az orosz gázt.

A Kreml elítélte a döntést, arra hivatkozva, hogy az bizonytalanságot okoz az európai országok számára, amelyek még mindig orosz gázt vásárolnak – írja a Kyivpost.

A megállapodás még 2019-ben született, amelynek értelmében 2024 végéig Ukrajnán keresztül szállítanak orosz gázt Európába. Az ukrán Naftogaz Group, a Golova - Transmission System Operator of Ukraine (GTSOU) állami gázvezeték-üzemeltető és az orosz Gazprom közötti szerződésben

  • a 2020-as évre 65 milliárd köbméter;
  • 2021-2024-re pedig 40 milliárd köbméter gáz minimális tranzitmennyiségét határozták meg.

Zelenszkij elnök akkor üdvözölte a megállapodást, és anno úgy számolt, hogy az üzlet legalább 7 milliárd dollárt hoz a konyhára Kijevnek.

Miért pont most zárták el az ukránok a gázcsapot? 

Kérdés, hogy ha eddig nem léptek fel az ukránok az orosz gázszállítás ellen, akkor miért pont most történik a hátraarc? Ukrajna 2014-et és 2022-t követően miért engedélyezte az orosz gáz áthaladását területéről Európába? Leginkább a pénz, a kölcsönös anyagi előnyök miatt.

Ám újabban Kijev védelmi stratégiát váltva, egyre többször és többféleképpen kezdte el az orosz energetikai struktúrát célba venni. Arról az ukrán retorikáról nem is beszélve, miszerint az oroszoktól energiahordozókat vásárló országok ezzel lényegében a háborút támogatják.

A 2022-es februári orosz inváziót követően bezuhant a tranzitmennyiség az unió hirtelen lecsökkenő vásárlásainak hatására, Kijev pedig lezárta az orosz gáz két belépési pontjának egyikét. Mindezt számszerűsítve: míg Oroszország 2021-ben 41,6 milliárd köbméter gázt szállított Ukrajnán keresztül, 2023-ban már csak 14,6 milliárd köbmétert. Azaz közel harmadával csökkent le hirtelen a szállítás mennyisége. Úgy, hogy a koronavírus-járvány előtt az éves mennyiség rendre meghaladta a 80 milliárd köbmétert.

A gázról leszokók

Európa Oroszországból származó gázimportja több mint 90 százalékkal lecsökkent Moszkva 2022-es inváziója óta, miközben az Egyesült Államokból, a Norvégiából, az Azerbajdzsánból és az Algériából történő beszerzések megugrottak. Ám mint ismert, egyes európai államok földrajzi helyzetük miatt továbbra is nagymértékben függenek Oroszországtól. Szlovákia gázimportjának 69 százaléka, Ausztria gázimportjának 60 százaléka tavaly még mind Oroszországból származott. Az eszkalációt megelőző három utolsó békeévben a Magyarországra érkező gáz megközelítőleg 60 százaléka is az ukrajnai csöveken keresztül jött hazánkba, többnyire közvetlenül, érintve esetenként Szlovákiát, majd a maradék Ausztriából jött be, és az is jellemzően Oroszországból jövő gáz volt.

Egyáltalán nem csoda, hogy miután az unió drasztikusan visszafogta az orosz gázvásárlásokat, az orosz gázipari óriás, a Gazprom, amely korábban hatalmas bevételeket termelt az orosz kormánynak, pénzügyi nehézségekkel küzd. A Vedomosztyi orosz üzleti napilap idézte szakértők szerint az ukrajnai tranzitútvonalak elvesztése évente további 5,5 milliárd dollárba, azaz bevételeinek hat százalékába kerülhet a vállalatnak. Mínuszban.

Ukrajna jelenleg mintegy 800 millió dollárt szed be tranzitdíjakból - GDP-jének körülbelül 0,5 százalékát -, bár ennek nagy része működési költségekre megy el.

Putyin elnök új gázközpontról fantáziál

Az ukrajnai tranzitútvonal az Európába irányuló orosz gázexportnak valamivel kevesebb, mint a felét tette ki. Jelenleg naponta mintegy 42 millió köbmétert szállítanak a szudzsai állomáson keresztül, ami az utolsó nyitott belépési pont az Ukrajnába irányuló orosz gáz számára. Ám ez az útvonal is veszélybe került a hónap elején, azt követően, hogy az ukrán haderő elfoglalta. A gázszállítások azonban ennek ellenére is folytatódtak.

Az Északi Áramlat 2022 szeptemberében történt felrobbantása óta Oroszország lehetőségei igencsak lekorlátozódtak az Európába történő gázszállítási kapacitások fokozására. Nézzük is melyek ezek! 

  • Az egyik fő alternatív útvonal a TurkStream vezeték maradt, amely a Fekete-tenger alatt Törökországba, majd a Balkáni Áramlaton keresztül Bulgáriába, Szerbiába és Magyarországra szállítja az orosz gázt.
  • Az ukrán tranzitútvonal másik alternatívája az lehet, hogy ugyanezen a vezetékhálózaton keresztül szállítják a gázt Európába, csak épp Azerbajdzsánból.
  • Az szintén lehetőség lenne az oroszok számára, hogy a török útvonalon növeljék a szállítási volument, ám itt adódnak kapacitáskorlátozások: annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy törökországi „gázközpont” kialakítására törekszik.

Északi Áramlat: röhögve „nyomoznak” az ügyben, kitüntetnék a robbantót

A Der Spiegel német hírlap azzal az exkluzív értesüléssel állt elő, hogy az Északi Áramlat felrobbantásával gyanúsított ukrán búvár ukrán diplomaták autójában hagyhatta el az uniót.

A részletekről ITT írtunk bővebben.