Ukrajna lerombolt egy stratégiailag fontos hidat a Szejm folyón, miközben folytatja behatolását az orosz Kurszk régióba.  A hidat a Kreml használta csapatainak ellátására.

Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, hogy az ukrán csapatok erősítik pozícióikat Kurszkban, az elfoglalt területeket pedig cserealapnak nevezte, ami arra utalt, hogy felcserélhetik azokat Moszkva által megszállt ukrán régiókra – írta meg a BBC.

Immár második hete Ukrajna egyre mélyebben hatol be Oroszország területére, azután, hogy Moszkva több mint két éve elindította teljes körű invázióját. Ukrajna meglepetésszerű akciója miatt több mint 120 000 ember menekült el otthonából.

Kijev többször hangoztatta, hogy nem kívánja megszállni Oroszországot.

Ukrajna nem érdekelt az orosz területek megszállásában – mondta pénteken Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója. Mihajlo Podoljak úgy fogalmazott, akciójuk célja az, hogy tisztességes tárgyalásra bírják Moszkvát. Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg vezetője azt mondta, hogy az offenzíva tovább haladt, csapatai folytatják a harcot.

Ukrajna előretörése közben az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régió illetékesei azt mondták, hogy hétfőtől kiürítenek öt falut.

Miközben Ukrajna tovább halad Nyugat-Oroszország területére, az orosz erők ugyanúgy erősödnek Ukrajna keleti részén.

Pénteken Moszkva közölte, hogy csapatai elfoglalták Serhivkát, közelítenek Pokrovszk városához, egy létfontosságú logisztikai csomóponthoz, amely a keleti fronton az ukrán csapatok ellátásának főútvonalán található.

Csak erős idegzetűeknek: egy rakás orosz katonát lőttek agyon az ukránok (VIDEO)

Az ukrán parancsnokság közlése szerint a katonáknak mindössze néhány percig tartott a feladat végrehajtása. Itt vannak a részletek >>>