Az Ukrajna által benyújtott kifizetési kérelem felülvizsgálata után az Európai Tanács jóváhagyta az Európai Bizottság értékelését, miszerint Ukrajna megfelelően teljesítette az első negyedéves részlet átutalásáért cserébe elvárt reformokat.

Az unió egész pontosan kilenc feltételt támasztott Ukrajnával szemben a támogatásért, amelyek többek között vonatkoztak:

  • az államháztartás irányítására;
  • az állami tulajdonú vállalatok vezetésére;
  • az üzleti környezetre;
  • az energiaiparra;
  • és az aknamentesítésre.
A mai kifizetés a program keretében történt első kifizetéseket követi, nevezetesen a 6 milliárd eurós időközi finanszírozást és az 1,9 milliárd eurós előfinanszírozást. Mindez az Ukrajna-terv gyors végrehajtását bizonyítja

– szerepel az Európai Bizottság közleményében.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök egy múlt heti kabinetülésen beszélt arról, hogy a közeljövőben 4,2 milliárd eurós részletre számíthatnak Brüsszeltől az 50 milliárd eurós „összdíjazású” Ukrajna-program keretében.

Az Ukrajinszkaja Pravda emlékeztet: míg Ukrajna az első uniós támogatási részleteket feltételek nélkül kapta meg, a következő részletek folyósításának alapja egy bizonyos reformterv teljesítése számos területen.

Óriási káosz az ukrán betörés miatt, legyalulták az oroszokat

A kijevi gépesített erők képesek voltak gyors mozgással felszámolni vagy bekeríteni és feladásra bírni az orosz határmenti védelmi pontokat néhol 10-15 kilométeres mélységben. Immár a 27 ezres Szudzsánál zajlanak a harcok, ahonnan kimenekítették a lakosságot. Moszkva a Nemzeti Gárdával erősítette meg a kurszki atomerőmű védelmét. Szakértővel értékeltük a gyorsan változó, kaotikus helyzetet.

A részletekről ITT írtunk bővebben.