Natalija Galibarenko, Ukrajna NATO-képviseletének vezetője és meghatalmazott nagykövete szerint a katonai szövetségnek határozott ajánlatot kell tennie Kijev csatlakozását illetően.

Galibarenko elmondta:

szeretnénk, ha rögzítenék Ukrajna visszafordíthatatlan útját a NATO-tagság felé.

Kijev igyekszik hallatni a hangját a jövő heti washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt, mivel attól tart, hogy a szövetségben való tagságának kérdését háttérbe szorítják – írja a Politico.

Megosztó kérdés

A háborúban álló ország csatlakozásának kérdése megosztja az Atlanti Szövetséget: olyan nagy országok, mint az USA és Németország ellenzi az azonnali csatlakozását, míg a balti államok és Lengyelország szeretnék, hogy egyértelműen meghatározzák Ukrajna jövőbeli NATO-státusát.

A július 9-11. között tartandó találkozón mind a 32 NATO-tagország államfői, valamint az indo-csendes-óceáni partnerországok, Ausztrália, Japán, Dél-Korea és Új-Zéland vezetői is részt vesznek.

A washingtoni csúcstalálkozóra 35 NATO-n kívüli partnerország, köztük Izrael, Egyiptom, Jordánia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterei is meghívást kaptak. 

A találkozó zárónyilatkozata várhatóan megerősíti Ukrajna leendő tagságát.

Nem törekszenek azonnali tagságra

Galibarenko kiemelte: Kijev nem törekszik azonnali tagságra. 

Teljes jogú tagsága előtt Ukrajna további légvédelmi és biztonsági kötelezettségvállalásokat szeretne kapni a szövetségtől.

Galibarenko hangsúlyozta: Ukrajna jól ismeri a NATO-országok aggodalmait, ezért a tagországokkal kötött kétoldalú paktumokkal saját szövetségi struktúrát épít ki.