Kedd reggel akár 1000 ukrán katona, valamint 11 harckocsi és több mint 20 páncélozott harcjármű hatolt be Oroszországba Szudzsa város közelében – írja a BBC szerint. A jelentések szerint a keddi nap folyamán több faluban is harcok folytak, a helyi hatóságok felszólították a lakosokat, hogy korlátozzák mozgásukat, és minden nyilvános rendezvényt töröltek.

Szerda este Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő azt mondta, hogy az ukrán hadsereg ellenőrzése alá vonta a Szudzsa gázcsomópontot, egy jelentős gázipari létesítményt, amely részt vesz az Oroszországból Ukrajnán keresztül az EU-ba irányuló földgáz tranzitjában, ami a háború ellenére is folytatódik.

Az orosz Nemzeti Gárda közölte, hogy megerősítette a Szudzsától mintegy 70 kilométerre északkeletre fekvő kurszki atomerőmű biztonságát.

Mivel az ukrán erők már így is túlterheltek és létszámhiányban vannak, egyes katonai elemzők megkérdőjelezik az ilyen határokon átnyúló támadások bölcsességét – írja a BBC

Súlyosan sérült egy haditudósító

Tegnap egy ukrán dróntámadás során súlyos égési sérüléseket és fejsérülést szenvedett egy, a határvidéken dolgozó katonai tudósító, Jevgenyij Poddubnyij, aki a Rosszija-1 tévécsatorna munkatársa. Azonnal kórházba szállították, majd miután stabilizálták az állapotát, Moszkvába küldték további kezelésre – számolt be Alekszej Szmirnov, Kurszk megye megbízott kormányzója a Ria Kursk szerint.