Az UPF (Ultra-processed food) fogalmát megalkotó tudós szerint az ultra-feldolgozott élelmiszereket meg kellene adóztatni az  egészségre és a halálozásra gyakorolt hatásuk miattírja a The Guardian.

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF) szinte világszerte kiszorítják az egészséges táplálkozást, annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték van az általuk okozott kockázatokra. Táplálkozástudományi szakemberek szerint csak  dohánytermékekhez hasonló figyelmeztetéssel lenne szabad kikerülniük a boltok polcaira.

A São Paulo-i Egyetem professzora, Carlos Monteiro kiemeli, hogy az UPF-ek egyre nagyobb veszélyt jelentenek a gyermekekre és a felnőttekre is.

Az UPF-ek egyre nagyobb arányt képviselnek a globális étrendben, annak ellenére, hogy jelentősen növelik a krónikus betegségek kockázatát

 - mondta Monteiro.

Az UPF-ek világszerte az  étrend minőségének romlását idézik elő. Ezek az élelmiszerek pedig együttesen az elhízás és más, táplálkozással összefüggő krónikus betegségek, például a cukorbetegség világjárvánnyá erősödését okozzák. 

Számos UPF a mindennapi étkezésünk szerves részét képezi. Ide tartozik a gabonapehely, a fehérjeszeletek, a szénsavas üdítők, készételek és a gyorséttermi verzióik.

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban az átlagos étrend több mint fele már ultra-feldolgozott élelmiszerekből áll. Különösen igaz ez a fiatalabb, vagy a szegényebb emberek esetében, hiszen náluk akár már az étrend 80 százaléka is ezekből az egészségkárosító élelmiszerekből áll.

Az UPF-ek közvetlen összefüggésbe hozhatóak 32 egészségkárosító jelenséggel, beleértve a szívbetegségeket, a rákot, a 2-es típusú cukorbetegséget, emellett előidézi a mentális egészség és a korai halálozás magasabb kockázatát is.

Monteiro szerint megoldást jelentene, ha az ultra-feldolgozott élelmiszereket reklámozása be lenne tiltva (vagy legalább erősen korlátozva lenne) és hasonlóan a cigarettás dobozokhoz, a csomagolás elején lenne egy figyelmeztetés.

WHO: megtévesztő marketinggel okoznak korai halálozást a nagyhatalmú iparágak

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése az egészségkárosító termékek szigorúbb szabályozására szólítja fel a kormányokat.
Bővebben--->