Az amerikai külkereskedelmi hiány nagyjából az elemzői várakozásokkal összhangban nőtt júliusban – derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közzétett adataiból.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint júliusban az elemzői várakozásokban szereplő 79,0 milliárd dollár helyett 78,8 milliárd dollár volt az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya, 7,9 százalékkal magasabb a júniusi 73,0 milliárd dollárnál.

  • Az export havi szinten 0,5 százalékkal 266,6 milliárd dollárra nőtt, elsősorban a tőkejavak kivitelének bővülése miatt. 
  • Az import 2,1 százalékkal, 345,4 milliárd dollárra nőtt a júniusban jegyzett 338,0 milliárd dollárról, főként a tőkejavak, valamint az ipari kellékek és anyagok behozatalának növekedése folytán.
  • A politikailag kényes, kínai relációban a külkereskedelmi mérleg hiánya az előző havihoz képest 4,9 milliárd dollárral 27,2 milliárd dollárra nőtt júliusban.

2022 júniusa óta az idei hetedik hónapban volt a legmagasabb az Egyesült Államok  külkereskedelmi hiánya.

Jó hírek érkeztek az amerikai gazdaságból

Augusztusban javult az amerikai fogyasztói hangulat: a Michigani Egyetem hangulatindexe négy hónap után emelkedett ismét.

(via MTI)