A klímahelyzet már most is kényszerhelyzetbe hozza a fosszilis kapacitásokat, így kibocsátásmentes technológiák jutnak inkább előtérbe – írja a Zöld Pálya.

A napenergiát használó megoldások egyre növekvő  infrastruktúrája komoly reményekre adhat okot, azonban időközben elkezdtek rohamosan fogyni az erre felhasználható felületek. A termőföldek, és egyéb hasznos területek védelmében a beruházók próbálnak világszerte olyan megoldásokat találni, amelyek olyan helyeken valósítják meg a kapacitásbővítést, amiket másra nem lehet használni.

Megoldás lehet például a kiterjedt vízfelületek „beépítése”. Az ilyen típusú  erőművek jelenleg is üzemelnek egyes álló- és folyóvizek felett, de a területek közel sincsenek maximálisan kihasználva. A berlini Q Energy már régebb óta tervezi a világ legnagyobb úszó napelemparkját, az elképzelés pedig egyre jobban úgy néz ki, jövőre meg is valósulhat. 

Az 50 millió euróból megvalósuló beruházás során egy 180 futballpálya nagyságú területen fogják felépíteni a tervezett projektet a francia Haute-Marne régióban, egy régi kőbánya helyén. A mintegy 73 MW-os erőmű 134 649 darab panelből álló, mederfenékhez rögzített kábelein fogják a megtermelt energiát továbbítani. 

Bár a megoldás valóban kézzelfogható, az ágazatban érdekelt energetikai  vállalatok sokáig hanyagolták. Az elmúlt évtized közepéig csupán 68 MW volt a vízfelületekre telepített erőművek összteljesítménye világszerte, amely 2022-ben már 3 GW-ra bővült, és a folyamat nem áll meg itt.

A megoldás a helytakarékosság mellett számos más előnnyel is jár, így valószínűleg több hasonló kezdeményezés is születni fog a jövőben.

Egyes számítások szerint, ha a rendelkezésre álló vízfelületek negyedét befednénk inverterekkel, az feleslegessé tenné a fosszilis tüzelőanyagok alkalmazását a jövőben.

Újra terítéken Bős-Nagymaros: mégis csúcsra járhat az erőmű?

Év végéig, jövő év elejéig elkészülhetnek azok az alapelvek, amelyek mentén pont kerülhet a több évtizedes jogvitára a vízlépcső körül. Laphírek szerint a megoldás részeként az is elképzelhető, hogy Magyarország áramot vásároljon Szlovákiától.
Bővebben--->