A szerdai vizsgálat kiterjedt emberi fogyasztásra szánt sajtokra, tejekre és különböző krémekre is. A döntés azután lépett életbe, hogy az EU az eredetileg tervezett 37,6 százalékos kínai elektromos meghajtású járműveket érintő büntetővámot 36,3 százalékra módosította – írja a Reuters. 

Az EU Kínában működő Kereskedelmi Kamarája úgy fogalmazott, hogy „sajnálatos módon az egyik kormány által alkalmazott kereskedelmi védelmi eszközökre a másik (fogadó) kormány általában hasonló eszközökkel fog válaszolni. 

Tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a Kínából származó EV-kel kapcsolatos vizsgálatok végleges megállapításait, Kína döntése, hogy szubvencióellenes vizsgálatot indít, nem tekinthető meglepetésnek

– fogalmazott az uniós hivatal. 

kamara figyelemmel fogja kísérni a vizsgálatot, és reméli, hogy az tisztességesen és átláthatóan zajlik majd. Elvárjuk az érintett tagvállalatainktól, hogy a lehető legteljesebb mértékben együttműködjenek a vizsgálat során – tették hozzá.

Az EU döntése miatt mától még drágább az elektromos autó

Az EU környezetvédelmi tervei több ambiciózus célt is kitűztek a közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás csökkentésére és a fenntartható mobilitás előmozdítására. A Kínát sújtó döntés ideiglenes változata már életbe is lépett. Bővebben itt olvashat erről.