Furcsán, L-alakban halad a Rua Victor Orban Sao Paulo egyik külvárosában. A környék valódi favela, azaz szegénynegyed - amiből több tucat tornyosul a 12 milliós brazil metropolisz felett. A házak ennek megfelelően nagy valószínűséggel engedély nélkül épült tákolmányok, néhány boltot leszámítva nem sok minden van errefelé. Illetve egyvalami mégis van, egy pizzeria, ahol minden bizonnyal a világ legbizarrabb pizzáit szolgálják fel: nyilván nem lehet könnyű a választás a nutellás smarties-os vagy a banános mozzarellás között. 

Ez a bizonyos Guaianases kerület hatalmas kontrasztban áll Sao Paulo menő városközpontjával. Ide jóformán csak aludni járnak haza az emberek, hogy aztán oda-vissza négy órát utazzanak a 30 kilométerre lévő munkahelyükre. 

Ugyanaz a város, mint amit gyakran Latin-Amerika gazdasági központjaként emlegetnek, ám a viszonylagos jólét valahogy mégsem jut el ide. A 2010-es népszámlálás szerint 268 000 ember él Guianasesben, de közelebb lehet már a 400 ezerhez. A lakosság jelentős részét Brazília északkeleti részéből érkező migránsok teszik ki, de az elmúlt években bolíviaiak, nigériaiak, angolaiak és haiti menekültek is csatlakoztak a nagy masszához – és persze teljesen illegálisan tartózkodnak az országban.

Ám ez nem volt mindig így, a 70-es 80-as években a fellendülő gazdaság, a közeli téglagyárak vonzották a környékre a fejlesztőket, köztük az állami COHAB lakásépítő vállalatot. Utóbbi nagy tervekkel jött a környékre, sorban szerezte meg a telkeket a leendő lakónegyedei számára. Amelyek aztán vagy megépültek, vagy nem. 

Valószínűsíthető, hogy a környező utcákat is a parcellázáskor nevezhették el. 

Persze, hogy a Victor Orban vagy Orbán Viktor, miként és pláne adhatott ihletet - arra épkézláb válasz még nem érkezett. Próbáltuk az ott élőkkel is felvenni a kapcsolat - mérsékelt sikerrel. Nagyjából fogalmuk sincs, hogy kiről nevezték el az utcát, ahol élnek. Na de ne legyünk igazságtalanok: általában itthon sem mindenkinek ugrik be, hacsak nem Petőfi Sándorról vagy József Attiláról van szó. 

Orbán Viktor, mint névadó persze nem lenne túl meglepő,

a magyar miniszterelnök baráti viszonyt ápolt a korábbi brazil elnökkel, olyannyira, hogy még az elnökválasztási kampányába is beszállt, csupa jót mondva a finoman szólva is megosztó, Jair Bolsonaroról, akivel megtiszteltetés volt együtt dolgozni

Megdöbbent a brazil kormány: mit keresett a leváltott elnök a magyar követségen?

Jair Bolsonarot állam elleni összeesküvéssel vádolják. A brazil külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet. >>>

Ám azért Brazília sem annyira Latin-Amerika, hogy élő személyekről nevezzenek el közterületet - egyetlen kivételtől eltekintve: Água Branca településen mégiscsak sikerült a leváltott elnökről sugárutat elnevezni a szántóföldek mellett, de erős a gyanú, hogy ez valami túlbuzgóság, vagy még inkább valami poén lehetett. 

Na de akkor ki az a Victor Orbán, akire a brazil utókor utcanévtáblával emlékezik? 

Nos, erős a gyanúnk, hogy szó sincs a magyar Orbán Viktorról, hanem sokkal inkább a belga Victor Orban (1858-1946) lehet a megfejtés - merthogy ilyen is volt, bizony. A maga korában  - a 20. század első felében - viszonylag ismert íróként és műfordítóként dolgozott, amellett, hogy egy ideig Brazília brüsszeli alkonzuljaként is funkcionált.

Manapság már túl sok információ nem lelhető fel róla, legfeljebb annyi, hogy elsőszámú híve volt az épp virágkorát élő brazil irodalomnak, a Brazil Akadémia külföldi tudósítójaként rengeteg energiát fektetett annak euróapai népszerűsítésébe. Victor Orban volt, aki francia nyelven közreadta a brazil irodalom egyik első antológiáját, a világhírű regényíró, Machado de Assis történeteivel.