Alekszandr Hinstein, az orosz Állami Duma képviselője arról írt, hogy a YouTube sebességét a jövő hét végére akár 70 százalékkal is lelassíthatják az országban.

A politikus szerint a sebességcsökkenés „elsősorban magának a YouTube-nak tudható be”. A Meduza beszámolója szerint a képviselő kifejtette, hogy a Google soha nem épített ki saját adattároló központokat Oroszországban, így a YouTube-felhasználók által nézett tartalom nagy része orosz távközlési szolgáltatók és adatközpontok infrastruktúráján tárolt szervereken található.

Ezeket folyamatosan karban kellene tartani és cserélni, de a háború kitörése és a szankciók bevezetése óta a Google mindezt abbahagyta. 

A minőségromlás ezért már most elkezdődött, Alekszandr Hinstein szerint két év alatt már 40 százalékkal csökkent a forgalom.

A képviselő hozzátette: a Google maga is felajánlotta a távközlési szolgáltatóknak, hogy közvetlenül csatlakozzanak az orosz adatközpontokhoz, azonban a cég nem tudta fizetni az adatközpontok szolgáltatásait a szankciók és orosz leányvállalat csődje miatt.

Az orosz politikus úgy tudja, a Google-lel együttműködő orosz adatközpontok a következő napokban le kívánják állítani az együttműködést a céggel, ez vezethet a betöltési sebesség jelentős csökkenéséhez.

Alekszandr Hinstein a probléma megoldására azt javasolja a Google-nek, hogy hozzon létre saját szerverközpontokat és nyisson képviseleti irodát Oroszországban, valamint tárgyaljon az Egyesült Államok hatóságaival a szankciók feloldásáról, amelyek tiltják, hogy berendezéseit az országba szállítsa. 

Mindemellett a legfontosabbnak azt tartja, hogy a technológiai óriáscég tanulja meg betartani az orosz törvényeket és hagyja abba az oroszellenes politikát. 

Forradalmi funkciót tesztel a YouTube, nagy hatalmat kaphatnak a nézők

Az újítás egyelőre még csak az Egyesült Államokban elérhető a mobilos felhasználóknak.