A legfontosabb gazdasági mutatókat tekintve a magyar gazdaság teljesítménye idén várhatóan elmarad a várakozásoktól - írta friss makrogazdasági kitekintőjében az ING Bank.

Csupán 1,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizálnak 2024-re, mely jelentősen alacsonyabb a 2,2 százalékos piaci konszenzusnál. Jövőre azonban az idei jelentős bérkiáramlásnak és a tetemes lakossági megtakarításoknak köszönhetően helyreállhat a fogyasztás, és ha a külpiacokon is megélénkül a kereslet az exporttermékeink iránt, a magyar gazdaság növekedése az ING szerint 2025-ben elérheti a 3,6 százalékot.

Ez az egyik legmagasabb lehet a régiónkban, ráadásul a dinamika a következő évben is fennmaradhat, és 2026-ban már 4,4 százalékos lehet a magyar gazdaság bővülése. 

Ez a kulcsa a fogyasztás bővülésének 2025-ben

Az ING Bank számításai szerint az átlagbér közel 13 százalékkal nőhet az idén, ami azt jelenti, hogy a bérek vásárlóereje megközelíti a megélhetési válság előtti trendvonalat. 

háztartások jövedelmi helyzetét természetesen a foglalkoztatottság is nagyban befolyásolja. A munkanélküliségi ráta az elmúlt öt hónapban folyamatosan javult, és júliusban elérte a 4,2 százalékos szintet, a foglalkoztatottság pedig 68 százalék felett alakult idén nyáron.

Ez ugyan az idei év egyik legnagyobb sikere az ING Bank szerint, ám kiemelik: a kedvező adatok hátterében részben az áll, hogy a vállalkozások nem bocsátották el a dolgozóikat azokban az időszakokban sem, amikor a kereslet megcsappant, és ezért kénytelenek voltak csökkenteni a termelésüket.

A vállalkozások tehát a feszes munkaerőpiaci helyzet miatt inkább kockáztattak, nem engedték el a jól képzett munkavállalóikat, és most arra számítanak, hogy a kereslet jövőre ismét felfuthat. 

Ami ugyancsak teret engedhet a jövő évi fogyasztás dinamikus bővülésének, az az európai összevetésben is kiugró hazai megtakarítási ráta, ami historikus összevetésben még sohasem volt olyan magas, mint 2024-ben.

Így alakulnak a kamatok és az euró-forint

Az ING Bank szerint a jövő évi növekedésnek a kamatkörnyezet sem állja majd útját. Prognózisuk szerint még két kamatvágás lesz az idén, így az alapkamat az év végére 6,25 százalékra mérséklődik, 2025-ben pedig összességében további 1 százalékpontos kamatvágás várható.

Vélhetően az egész régiónkban csökkennek az alapkamatok a jövő év során, így a forint a hazai kamatvágással együtt is vonzó befektetési célpont marad, a magyar államkötvények pedig megőrizhetik versenyképességüket.

Az ING Bank szerint végül mégis a forint lehet a növekedési fordulat áldozata, amelynek árfolyama 2024 év végére 395 forintra, majd 2025-ben 400 forint fölé gyengülhet az euróval szemben. 

Kép: economx

Vannak azért kockázatok

Az ING Bank szerint a 2025-ös növekedési fordulatot több kockázati tényező is veszélyezteti. Ezek közül a legfontosabb a fogyasztói bizalom alakulása, amely mínusz 22 pont körül alakult idén augusztusban. A magyar háztartások fogyasztása – szemben a bérekkel – még nem felel meg a válság előtti trendeknek, ez tükröződik a kiskereskedelmi forgalomban is. 2024 júniusában még mindig közel 1 százalékos volt az elmaradás a 2021. évi átlagos forgalmi volumenhez képest, vagyis a kimagasló bérnövekedés nem csapódott le a fogyasztásban.  

Ugyancsak kockázati tényező az infláció, amely az év végére 5 százalék fölé emelkedhet, 2025-re pedig a maginfláció akár a 6 százalékot is megközelítheti. Az ING Bank szerint a negatív tendencia nem lesz tartós, jövő év végére az infláció 3,7 százalékra mérséklődve elérheti a toleranciasávot.

A prognózis teljesülése azonban erősen függ a külső tényezőktől, így például az ING elemzői nem számoltak az energiaellátást érintő bármilyen jellegű érdemi sokk-kal (olaj- és gázcsapok elzárása), mely nyomán meglódulhatnak az energiaárak.

Az ING Bank inflációs és maginflációs előrejelzése (év/év, %)

Mi lesz az exporttal?

Mivel a magyar gazdaság rendkívül nyitott és exportorientált, a külső kereslet is jelentősen befolyásolja a gazdaság teljesítményét. A külföldi rendelésállomány – idén júniusi adat szerint – 29,1 százalékkal esett vissza éves szinten, ami nem kis részben volt okozója az ipari termelés 3,7 százalékos zsugorodásának.

2025-ben azonban a külföldi zöldmezős beruházások – például a BMW gyárban beinduló termelés – adhatnak majd lendületet az exportnak, és ezzel tovább javulhat a fizetési mérleg.

„A magyar gazdaság gyógyulóban van, teljesítménye rendkívüli mértékben függ az exportpiacaitól. A külső kereslet visszaesésekor leginkább a belső fogyasztás és a beruházások tudnak lendületet adni a növekedésnek. Az előbbihez az kell, hogy a hosszú árnyékot vető inflációs sokk után helyreálljon a fogyasztói bizalom” – értékelte a jelentést Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.