A jegybank legutóbbi – augusztusi – ülésén nem változtatott az alapkamaton, amely így változatlanul 6,75 százalék maradt, a kamatfolyosó két szélét sem változtatták meg. A döntés megfelelt a piac többségi várakozásának, a jegybank áttért a stabilitásorientált monetáris politika korszakába.

A Tanács legutoljára július 23-án csökkentette 25 bázisponttal 6,75 százalékra a jegybanki alapkamatot, a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitték lejjebb.

A következő időszakban a kamatkondíciók további, óvatos mérséklésére nyílhat tér

– mondta az egy hónappal ezelőtti sajtótájékoztatón Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

Kettő 25 bázispontos csökkentésre lehet még számítani 2024-ben. A szeptemberi lépés szempontjából a következő tényezők lesznek meghatározóak:

  • az augusztusi inflációs adat alakulása,
  • a meghatározó nagy jegybankok (Fed és EKB) szeptemberi döntései,
  • Magyarország kockázati megítélése
  • és a lakossági és vállalati bizalom alakulása.

Mi történt a döntés szempontjából?

Az augusztusi inflációs adat alapján éves alapon 3,4 százalékra csökkent az áremelkedés átlagos üteme, az előző hónaphoz képest stagnáltak a fogyasztói árak. Az inflációs adat a jegybanki célsávon belül van, közel az MNB által kitűzött konkrét célhoz.

A Fed is csökkentett a kamaton, ráadásul 50 bázisponttal mérsékelték az alapkamatot, eközben az Európai Központi Bank (EKB) is kamatot vágott, a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 3,50 százalékra.

A forint szempontjából kockázatot jelenthet a gyorsabb kamatcsökkentés, az uniós források hiánya, valamint a magas költségvetési hiány. A cikk írásakor 394-es euró-forint árfolyamán várja a Tanács döntését a magyar fizetőeszköz.

A Morgan Stanley amerikai bankház szerint sokasodnak a magyar gazdaságban rejlő kockázatok, ezért ügyfeleiknek a forint shortolását javasolják az elemzőik. A céláruk 410 forint, szerintük eddig emelkedhet az euró-forint keresztárfolyam.

Indoklásukban az szerepel, hogy jelenleg mind a magyar költségvetési, mind pedig a monetáris politikát illetően emelkedő kockázatokat látnak.

  • Azt nem tudni, hogy a kereskedési tipp mikor jutott el a Morgan Stanley ügyfelekhez, de sokatmondó, hogy hétfőn elég gyengén szerepel a magyar fizetőeszköz, a reggeli 393-as euró-forint árfolyamot délutánra 394,8 váltotta. A cikk írásakor – kedd reggel – is hasonlóan alakulnak az árfolyamok.
  • A forintot tovább gyengítheti a kedden várható 25 bázispontos kamatcsökkentés.

A kamatdöntésről és az azt követő sajtótájékoztatóról 14, illetve 15 órától élőben tudósítunk.