Költségvetési csalás bűncselekmény miatt is felelnie kell annak a zöldség- és gyümölcskereskedőnek, akinél több mint háromszáz liter pancsolt párlatot találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei.

Az egyenruhások előzetes kockázatelemzés alapján tartottak jövedéki ellenőrzést egy budapesti zöldség- és gyümölcskereskedőnél. Az üzletben ugyan nem találtak jogsértést, de kiderült, hogy a bolt szomszédságának lakóépülete is a cég ügyvezetőjéhez köthető.

Az ingatlan átvizsgálásakor különböző kiszerelésű műanyag flakonokból, tartályokból és kannákból összesen 346,65 liter szeszes ital került elő. A csomagolásokon kézzel írt feliratok jelezték az adott termék ízét (barack, körte, meggy, eper, dió, alma, ribizli, kajszibarack). 

A zamatot feltehetően nem, vagy nemcsak a gyümölcsök adták, hanem a polcokon sorakozó aromák is. A férfi a termékek származását semmilyen irattal vagy dokumentummal nem tudta igazolni.

Az egyenruhások a több mint 1,3 millió forint értékű, ismeretlen eredetű alkoholterméket lefoglalták, jövedéki törvénysértés és költségvetési csalás miatt indítottak eljárást.

A jogszabály értelmében párlatot előállítani – a meghatározott mennyiségen túl – kereskedelmi főzésben és bérfőzésben szabad. A kereskedelmi főzés és a bérfőzés engedélyköteles, a magánfőzés bejelentésköteles tevékenység. Aki párlatot engedély és bejelentés nélkül főz vagy értékesít, jövedéki törvénysértés miatt vonható felelősségre, és akár több milliós bírságra is számíthat.