Tavaly közel 180 ezer magyar - köztük számos daganatos - beteg gyógyulásához tett elérhetővé gyógyszeres terápiát az AstraZeneca. A cég által kifejlesztett modern gyógyszerek által kezelt hazai betegek száma idén várhatóan 20 százalékkal bővül.

A cambridge-i székhelyű anyavállalat bejelentette, hogy 2030-ra húsz új gyógyszer-hatóanyag lesz elérhető a betegek számára, a kutatások többek között onkológia, a szív- és érrendszeri, a légúti megbetegedések, immunológiai megbetegedések és a ritka betegségek területén zajlanak.

A vállalat üzleti stratégiája az innovációra épül, globálisan csak 2023-ban a 45 milliárd dolláros árbevételéből 10,9 milliárd dollárt – közel négyezer milliárd forintot - fordított kutatás-fejlesztésre

–közölte a gyógyszercég.

A törekvéseket igazolja, hogy az elmúlt hónapokban áttörést értek el több  daganatos betegséget is érintő onkológiai kutatásban.

Tavaly 180 ezer magyar beteg számára 67 különböző betegségtípusban biztosított innovatív készítményeket a gyógyszercég. Azt közölték, hogy a hazai betegeknek többek között olyan  népbetegségek leküzdésében nyújtott terápiákat, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a légúti betegségek, az onkológiai megbetegedések, köztük a tüdőrák, az emlőrák, a petefészekrák, vagy a prosztatarák.

2023-as adatok szerint Magyarországon 18 olyan területen volt jelen a AstraZeneca-terápia, amelynek nem volt más specifikus gyógyszerterápiás alternatívája. 

Az emlőrák súlyos, előrehaladott állapotára is van terápia

A londoni tőzsdén jegyzett biotechnológiai társaságnál kiemelt szerepet kap a kutatás-fejlesztés, hogy minél több, az életminőséget, életkilátásokat nagy mértékben javító gyógyszer fejlesztése valósuljon meg.

Globálisan csak 2023-ban 10,9 milliárd dollárt – közel négyezer milliárd forintot – fordítottak erre a célra a négy kiemelt kutatási központban és a világ további 60 országában zajló kutatások során. 

A kutatás-fejlesztésekbe történő befektetéseket az utóbbi időszak eredményei is visszaigazolták, mivel az cég kutatói lényeges áttöréseket értek el az elmúlt hónapokban, többek között a tüdőrák és az  emlőrák súlyos, előrehaladott, agresszív típusait érintő klinikai kutatásokban.

A gyógyszercég az elmúlt hetekben egyedülálló vállalást tett: 2030 év végéig 20 új gyógyszer-hatóanyag bevezetését tervezik. 

Ezek a kutatás-fejlesztési projektek és a gyógyszercég meglévő portfóliójának széles spektruma hozzájárul ahhoz, hogy a cég globálisan a 2023-as 45,8 milliárd dollárhoz képest 2030-ra 80 milliárd dollár árbevételt érjen el.

Évtizedek óta jelen vagyunk a magyarországi gyógyszerpiacon, a folyamatosan bővülő portfóliónkkal kiemelkedően dinamikus növekedést értünk el az elmúlt két évben

– mondta Kuuno Vaher, az AstraZeneca közép-európai cluster igazgatója. 

Hozzátette: árbevételük jelentős részét visszaforgatták a hazai fejlesztésekbe, jelentősen nőtt a dolgozók létszáma, bővültek a magyarországi klinikai kutatások is. Az elmúlt öt évben 84 klinikai kutatást indítottak, a vizsgálatok számában az első három vállalat között vannak Magyarországon – mondta az igazgató.

Kuuno Vaher elmondta azt is, hogy az AstraZeneca világszerte és Magyarországon is részt vesz kormányzati programokban, hogy segítse a fenntarthatóbb egészségügyi működést. A vállalat aktívan támogat és indít egyetemi kutatásokat, társadalmi programokat, és olyan célorientált adatkutatást és elemzést végez, amellyel a preventív (megelőző) orvoslást, sikeresebb betegútszervezést és a népegészségügyi problémák megelőzését támogatja.