Várhatóan kedden véget ér az október végén már szokatlannak mondható nyárias idő, de vizet- és ásványvizet ugyanúgy érdemes naponta fogyasztani télen is, mint a nyári főszezonban. Szerencsére ezzel sokan tisztában vannak.
Sikersztori
Az ásványvíz szép karriert futott be az elmúlt negyven év során: a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség (Magyüsz) adatai szerint 1979-ben 2 liter jutott egy főre, rá húsz évre - 1999-ben - már 28 liter, 2009-ben 110 liter volt a fejadag, az utóbbi 2015 óta pedig rendre 120 liter felett volt a fogyasztás. A múlt évben elérte a 126 litert, ezzel a magyar ásványvízfogyasztás az Európai Unión belül az első öt ország között van.
Az ásványvíz-kínálat óriási, a legnépszerűbbek között vannak a másfél literes kiszerelések, az árak pedig jellemzően palackonként 50 forinttól 2-300 forintig terjednek. Az ár mellett érdemes megnézni, hogy mennyi egy-egy vízben az ásványianyag-tartalom, ami egy objektív paraméter. A Buksza ezt tette, megnézte, hogy a legnagyobb boltláncok online áruházaiban (Tesco, Auchan, Spar) elérhető ásványvizekben mennyi "anyag" van. Fontos azonban, hogy az ásványanyag-tartalomban látható eltérésektől sem lesz jobb vagy rosszabb egy-egy termék. Azt, hogy egy-egy vásárló melyiket választja a sok közül függ természetesen attól, hogy melyiket tartja finomabbnak, mindenkinél más-más termék lehet a nyerő.
Márkák, literek, szabályok, tanácsok
Vannak, akik legtöbb palackozott vízre ásványvízként tekintenek, ám nem mindegyik az, legalábbis élelmiszer-szabályozási szempontból. Az ásványvízrendelet szerint ha egy víz ásványianyag-tartalma literenként kevesebb mint 500 milligramm, akkor fel kell tüntetni a címkéjén, hogy "csekély ásványianyag-tartalmú" termékről van szó. Ha 50 milligramnál is kevesebb benne az ásványi anyag, akkor a "nagyon csekély ásványianyag-tartalmú" jelzőt kell feltüntetni. Ha pedig az ásványianyga-tartalom meghaladja az 1500 milligrammot, akkor pedig jár a "ásványi anyagban gazdag" megjelölés. (A különböző vizek ásványianyag-tartalmát bemutató alábbi táblázatban a termékek ABC-sorrendben szerepelnek.)
Márka | Összes oldott ásványianyag-tartalom |
Balfi | 1869 mg/liter |
Fonte Verde | 630 mg/liter |
Fonyódi | 761 mg/liter |
Jana | 487 mg/liter |
Mizse | 501 mg/liter |
Naturaqua | 627 mg/liter |
Nestlé Aquarel | 610 mg/liter |
Primavera | 472 mg/liter |
San Benedetto | 415 mg/liter |
S-Budget Aquarius | 466 mg/liter |
Spar Verde | 630 mg/liter |
Szentkirályi | 520 mg/liter |
Tesco Zafír | 471 mg/liter |
Theodora Kékkúti | 1600 mg/liter |
Theodora Kereki | 904 mg/liter |
Visegrádi | 1192 mg/liter |
Vöslauer | 683 mg/liter |
Forrás: Tesco, Auchan, Spar, gyártók honlapjai |
Érdemes mindenkinek megnézni a teljes ásványianyag-tartalom mellett azt is, hogy miből pontosan mennyi van az adott vízben. Különösen a nátrium-, a kálium-, magnéziumtartalmat. A Semmelweis Egyetem oldalán olvasható ásványvizekről szóló cikk szerint a kálium és a magnézium együttes tartalma lehetőleg legyen magasabb, mint a nátriumé. Ez utóbbi, a só - nátrium-klorid - a táplálkozási szokásaink miatt így is többszöröse lehet az ajánlott mennyiségnek.
Varga Zsuzsa élelmiszeripari mérnök, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának főiskolai docense ugyanebben a cikkben többek között azt mondta, hogy az 1500 mg/liternél alacsonyabb ásványianyag-tartalmú ásványvizek nyugodtan fogyaszthatók különösebb korlátozás nélkül. Ezek az italok hozzájárulnak szervezetünk ásványi anyag ellátásához, a többi azonban a tudatos táplálkozásunkon múlik, vagyis azon, hogy fogyasszunk sokkal több zöldséget és gyümölcsöt. A független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling szakértői szerint pedig élettani szempontból fontos, hogy mindenki váltogassa az ásványvizeket, ne ragadjanak le egyetlen terméknél, márkánál, azért, hogy az elfogyasztott vizek ásványianyag-tartalma változatos legyen.
Merre mennek?
Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője korábban a Díványnak pedig az előállításról beszélt. Elmondta például, hogy az ásványvizeket a talajvízzáró rétegei közül nyerik ki, jellemzően kutak segítségével. A szakember szerint az ásványvíz "gyártása" szakmai szemmel nézve nem egy bonyolult feladat, hiszen gyakorlatilag palackozásról beszélhetünk. Ettől függetlenül az üzemnek is számos szempontnak kell megfelelnie. Az elismert kútból kinyert vizek előbb egy tisztító eljáráson - jellemzően szűrésen - esnek át, ez követően zárt hálózaton keresztül kerülnek a palackozóba.
A palackok csak itt nyerik el végső alakjukat: a gyártás során meleg levegővel egy formába fújják őket. Az utolsó lépésben az elkészült palackokba beletöltik a vizet, lezárják, becsomagolják, majd útnak indítják a boltok felé. A procedúra folyamán természetesen többször végeznek vizsgálatokat, ezzel garantálva, hogy a palackokon a kút nevét, illetve számát is kötelező feltüntetni. Ezt különösen a saját márkás ásványvizeknél érdemes ellenőrizni a csomagoláson, hiszen ezek gyakran valamelyik ismert gyártó palackozójából kerülnek ki, esetleg olcsóbban.