A lap közlése szerint a céget meg nem nevezve arról értesítette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) az intézményvezetőket, hogy kizárólag ennek a vállalkozásnak adhatják át a felvételeket. A céget később nevezik meg.

Az azonban már most tudható, hogy helyzetbe hozásával akár milliárdos haszonhoz is juttathatják. A nyereség 50 százalékát forgatnák vissza röntgentechnológia-fejlesztésre - írta a Világgazdaság. A cég többtonnányi filmhez juthat egy januárban hatályba lépett jogszabály-módosítás során, amely szerint már nem 30, csak 10 évig kell megőrizni a képalkotó diagnosztikai eljárással készült felvételeket.

Az üzlet nagyságrendjét mutatja az is, hogy ma számos kisebb-nagyobb cég foglalkozik röntgenfilm-felvásárlással, az ingyenes elszállítást is vállalva. Persze nem csupa szívjóságból: egy, ezzel a tevékenységgel is foglalkozó hulladékfeldolgozó vállalkozás vezetője szerint egy kilogramm röntgenfilmből speciális eljárással 30-40 gramm nagy tisztaságú ezüst is kinyerhető - írta a lap forrására hivatkozva. Egy gramm ezüstért a piacon jelenleg 200 forint körüli összeget adnak. A cég vezetője azt mondta a lapnak: egy kilogramm röntgenfilm feldolgozása után a költségeket levonva 400-500 forint nyereség is maradhat.

A következő hetekben-hónapokban várhatóan tonnaszámra szabadulnak majd meg a kórházak a röntgenfelvételektől. A központi utasítás ugyanakkor azt is jelenti, hogy azoknak az állami kórházaknak, amelyek már érvényes szerződéssel rendelkeznek röntgenfilm-újrahasznosító cégekkel, fel kell azt bontaniuk. Ennek is anyagi következményei is lehetnek - írta a Világgazdaság.

Az EKI-nek kell leadni a selejtezett röntgenfelvételeket

"A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egészségügyért felelős államtitkársága elkötelezett a közvagyon védelme iránt. Éppen ezért a 10 évnél korábban készült röntgenfelvételek újrahasznosításával - a sajtóban ma megjelentekkel ellentétben - nem az előnytelen haszonszerzés támogatása, hanem az egészségügyben keletkező és megőrzött nemzeti vagyon megőrzése és annak visszaforgatása a cél" - közölte a Nefmi. 2012. január elseje után a képalkotó diagnosztikai eljárással készült felvételt annak keletkezésétől számított 10 évig kell megőrizni. "A félreértések elkerülése érdekében hangsúlyozzuk, hogy az államtitkárság a GYEMSZI-n keresztül arra utasította a fenntartásában lévő intézményeket, hogy a selejtezésre ítélt röntgenfelvételeket kizárólag az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek (EKI) adja át. A további hasznosításról egyelőre nem született döntés - áll a tárca közleményében.