Áprilisban a kivitel forintban mért volumene 13,7, a behozatalé 10,5 százalékkal volt magasabb a ta­valy áprilisi szintnél - az exportdinamika megegyezik az előzetesen közölttel, az import növekedése pedig kissé meghaladja a korábban jelzett 10 százalékot. A külkereskedelmi forgalom volumene az év első négy hónapjában 3 százalékos bő­vülést mu­tatott. Növekedett a feldolgozott termékek, valamint a gépek és szállító­esz­közök keres­ke­del­mé­nek volumene - jelentette a KSH.

2013 első négy hónapjában a kivitel volumene 3,1, a behozatalé 2,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. A kivitel értéke 7949 milliárd forint (26,8 milliárd euró), a be­ho­zatalé 7211 mil­li­árd forint (24,3 mil­li­árd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 738 mil­li­árd forintot (2,5 milliárd eurót) tett ki, 113 milliárd forinttal (334 millió euróval) többet, mint egy évvel ezelőtt.

A forgalom forintban mért árszínvonala 2013 január-áprilisában az előző év azonos időszakához vi­szonyítva importban 1,1 százalékkal csökkent, az exportban szinte nem változott. A cserearány 0,9 százalékkal ja­vult. A forint árfolyama az euróhoz képest 1,7 százalékkal erősödött, a dol­lár­hoz viszonyítva alig változott.

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 3,5, az importé 2,0 százalékkal volt magasabb a 2012. ja­nu­ár-áprilisinál. A híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék forgalma gyorsuló ütemben kö­ze­lí­tette, és már csaknem elérte az egy évvel ezelőtti szintet. A közúti jármű exportja a gyártókapacitás nö­ve­kedése miatt jelentősen bővült. Áprilisban a budapesti közlekedésfejlesztés keretében számottevő jármű­beszerzés történt, ezért a közúti járművek mellett az egyéb szállítóeszközök behozatala is emelkedett. A villamosgép, készülék és műszer, valamint az energiafejlesztő berendezés áprilisi kereske­delmében re­gisztrált növekedés elsősorban az alacsony bázis következménye.

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,6, az importé pedig 5,8 százalékkal haladta meg a 2012 január-áprilisi időszak szintjét. Az árufőcsoport kereskedelmében meghatározó részarányú gyógyszer és gyógysze­részeti termék kivitele átlag alatti mértékben növekedett, ugyanakkor behozatala továbbra sem érte el a bázisszintet. Dinamikusan bővült a szerves vegyi termék exportja, a vas és acél, valamint az egyéb fémtermék importja, illetve nőtt a műanyag-alapanyag mindkét irányú forgalma.

Az energiahordozók behozatalának volumene 1,5 százalékkal haladta meg az előző év első négy hó­nap­jának szintjét. A két legjelentősebb árucsoport közül a kőolaj és kőolajtermék importvolumene 2013. január-áprilisban mintegy huszadával volt több, a természetes és mesterséges gáz beho­zata­lának volu­me-ne nem érte el a bázisszintet.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,3, az importé 4,0 százalékkal csökkent 2012 első négy hónapjához képest. A meghatározó súlyú ga­bona és gabonakészítmény exportvolumene nem érte el az előző évi forgalom kétharmadát. Ugyanakkor számottevő növekedés jellemezte a hús és hús­­készítmény, a tejtermék és tojás, továbbá a zöldségféle és gyümölcs kivitelének volumenét. Beho­za­talban a cukor és cukorkészítmény volumene harmadával, az állati takarmányé közel negyedével esett vissza, amelyet nem tudott ellensúlyozni az egyéb termékkörök kismértékű növekedése.
2013 első négy hónapjában az export 77, az import 70 százalékát bonyolítottuk le az EU tagállamaival; a kivitel volumene 2,8, a behozatalé pedig 0,8 százalékkal volt több, mint az előző év azonos időszakában. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 151 milliárd forinttal 1067 milliárd forintra nőtt.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 4,4, az importé 7,2 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya 329 milliárd forint volt, 37 milliárd forinttal több, mint 2012. január-áprilisban.