A 2013-as felvételi eljárásban is a legnépszerűbb magyar felsőoktatási intézmény az Eötvös Loránd Tudományegyetem, hiszen a legtöbben valamely általuk kínált képzést választották első helyen. A felvételi eredmények azt mutatják, hogy az ELTE arányaiban több hallgatót tudott felvenni, mint tavaly: bár a bekerülők abszolút létszáma kismértékben csökkent, az ELTE-re 2013-ban bejutó 8200 elsőéves hallgató az összes jelentkező közel 9 százalékát jelenti, többet, mint 2012-ben. Ez annak köszönhető, hogy a jól teljesítő felvételizők legnagyobb számban az ELTE által kínált szakokat választották. Így az oda jelentkezők több, mint negyven százalékát felvehették.

Az ELTE szakjainak döntő többségére 300 pont alatti eredménnyel nem lehetett bekerülni. Húsz olyan képzést kínálnak, amelyekre 430 pont vagy jóval több volt szükséges, mint például a pszichológia, a germanisztika, a jogász, a nemzetközi tanulmányok területén. Bár az idei évben egyes szakokra már alig lehetett bekerülni állami ösztöndíjas helyre, a korábbi időszak tendenciája nem változott: az ELTE képzéseire jutottak be a legnagyobb arányban a legjobb továbbtanulók. A továbbtanulási teljesítmény szempontjából a legjellemzőbb adat is ezt mutatja: az ELTE szakjaira az átlag-ponthatár 346 volt. Külön kiemelendő a leendő általános és középiskolai tanárok kiválósága: az új típusú, osztatlan tanárszakok átlagpontszáma ennél is magasabb, 354 pont.

A minőségi hallgatók érdeklődése miatt a kormányzat által tágra nyitott bekerülés lehetősége az állami ösztöndíjas helyekre az önköltséges hallgatók vonatkozásában érzékenyen érintette az ELTE-t. Mivel az első helyes jelentkezők az egyetemen voltak a legtöbben és jó eredményeket is értek el, önköltséges helyekre a korábbi évek 44 százalékos aránya helyett csupán 23 százalék jutott.

Szerda este elkezdték nyilvánosságra hozni az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, az érdeklődők a www.felvi.hu oldalon találhatják meg az információkat.