Hetek óta egyre fokozódik az aszály hazánk nagyobb részén, a kukorica és napraforgó egyre többfelé kényszerérésben van és száradásnak indult – olvasható a HungaroMet oldalán

Azt írják, bár égető szükség lenne az esőre, sokfelé már egy kiadós csapadék sem segítene az állományokon.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege országszerte jelentősen elmarad az átlagostól, többnyire 20-70 mm-es a hiány.

A 90 napos összeg csak kis foltokban mutat többletet, a jellemző ezen az időtávon is a hiány, mely az ország középső részén a 120 mm-t is eléri. A talaj felső fél méteres rétege csak északkeleten és délnyugaton tartalmaz helyenként kielégítő mennyiségű nedvességet, hazánk túlnyomó részén rendkívül száraz. A fél méternél, különösen az egy méternél mélyebb talajrétegben vannak még nedvességtartalékok, de ez is egyre kevesebb. A nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszály az ország nagyobb részén tovább fokozódott az elmúlt egy hét során.

A folytatás sem ígér területi átlagban számottevő csapadékot, főként a hegyekben alakulhat ki zivatar. A hét második feléig komoly kánikula várható, és csak a hétvége hozhat kis enyhülést némi helyi zivatar kíséretében. 

Az aszály értelemszerűen a hazai nagytavakat is megviselte, egyre látványosabb a vízmélység csökkenése a Velencei-tóban és a Balatonban egyaránt. A Velencei-tó szintje már a kritikus 120 centi alatt van, az agárdi vízmérce 117 centit mutat - összevetve az előző év hasonló időszakával, amikor tó 90 centiméter alatt volt, szinte megnyugtató a mostani vízállás. 

A Balaton vízszintje is folymatosan csökken, jelenleg 100 centit jelez a vízmérce és nagyjából naponta, kétnaponta apad egy centimétert. 

100 centiméternél a Balaton vízállása
100 centiméternél a Balaton vízállása
Kép: Vízügyi Főigazgatóság

Emlékezetes: év elején még épp azért aggódhattunk, mert jóval a szabályozási szint fölé emelkedett a vízszint. Tavaly december végétől csaknem 4 hónapon keresztül engedték le a vizet, kisebb-nagyobb intenzitással másodpercenként 5 köbmétert. A siófoki zsilipet végül április 24-én zárták el.