„Az automatizációt hajlamosak vagyunk például fizikai robotok formájában elképzelni, de a pénzügyi informatikában, a robotizáció példájánál maradva valójában egy olyan technológiáról van szó, ami a gyakran ismétlődő, sok manuális adatbevitelt, -feldolgozást és fájlmozgatást gyorsabbá és pontosabbá teszi. Segítségével a munkatársak az igazán értékteremtő feladatokra fókuszálhatnak” – mondta el Ozorai Dénes.

A K&H IT vezetője hozzátette: „a Devops Transformation Programunk (DTP) eredményeként ma már bizonyos alkalmazásoknál egy fejlesztés összes ellenőrzése, tesztelése és élesítése teljesen automatizált folyamatként, emberi érintés nélkül fut végig nálunk. (…) Ráadásul a technológiai fejlesztések összefűzéséből az üzleti terület is profitál, mivel gyors megoldásokat tudunk szállítani számukra, ami egyértelmű versenyelőnyt jelent a mai, sprinter tempóban haladó technológiai környezetben.”

Teret nyernek a low-code/no-code megoldások

Az automatizáció talán leggyorsabban fejlődő területe a low-code/no-code platformok, vagyis az intuitívan, úgynevezett „drag&drop” módon fejleszthető, előre elkészített komponensekből álló szoftverek alkalmazása a banki fejlesztésben.

Egyik hatalmas előnyük, hogy vezetik a kollégák kezét, gyakran nem szükséges hozzájuk tradicionális kódírási IT szaktudás, tehát az üzleti területen dolgozó kollégák is igény szerint össze tudnak állítani olyan, saját vagy csapatuk munkáját segítő megoldásokat, amik a repetitív, manuális tevékenységeket kiváltják. Ráadásul ezzel a technológiával speciális banki folyamatokat is könnyen és gyorsan lehet automatizálni, a K&H-nál ezért egy több mint 10 főből álló IT-s csapat foglalkozik LCNC alkalmazások fejlesztésével

– részletezte Ozorai Dénes, aki arról is beszélt, hogy jelenleg 50 különböző ilyen típusú appot használnak.

Többek között így támogatják a mindennapi és minden kollégát érintő belső kommunikációt egy mobil alkalmazáson keresztül. De vannak speciális megoldásaik is, mint a lízing szerződéskötési, folyósítási ügymenetét lekövető alkalmazás vagy a vállalati kapcsolattartást és ügyfélmegtartást elősegítő kalkulátor, de a Széchenyi Kártya Program hiteltermékek életciklusának lekövetését is így végzik.

Mindezek jegyében a K&H STEM pályázatán a fiatal IT egyetemi hallgatók is megmutathatják 2024. október 31-ig, milyen új, kreatív megközelítést látnak az automatizáció alkalmazására.

Támadnak a Tesla humanoid gépei és elveszik a munkát

Elon Musk bejelentette, hogy az Optimus névre hallgató robotokat ez év végén fogják munkába a Tesla üzemeiben.

A részletekről ITT írtunk bővebben.