A bankkártyás visszaélések száma az idei év első negyedében megközelítette az 57 ezret, ami az egy évvel korábbihoz képest 14,7 százalékos növekedést jelent. Az okozott károk pedig ennél is nagyobb mértékben, 65 százalékban emelkedtek, számuk meghaladta a 2,7 milliárd forintot.

A CIB Bank közleménye szerint a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján az elektronikus pénzforgalomban egytizedével, 4601-re nőtt a sikeres visszaélések száma, az okozott kár pedig több mint a négyszeresére ugrott, megközelítve a 13,4 milliárd forintot.

Mindezeket figyelembe véve a bankkártyás és az elektronikus pénzforgalmi visszaélések összesen több mint 16 milliárd forintnyi kárt okoztak.

Biztató adat ugyanakkor az is a vizsgálatok alapján, hogy éves összevetésben 7100 fölé nőtt az elektronikus pénzforgalomban regisztrált, sikertelen visszaélések száma, ami több mint kétszeres javulást jelent az előző évhez képest. A meghiúsított visszaélések értéke 4,3 milliárd forint közelébe ugrott a korábbi 1,3 milliárdról.

Új szabályozást hozott az MNB, ez lehet a megoldás az online csalásokra

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elvárja, hogy a hitelintézetek tegyék lehetővé az ügyfeleiknek az online hiteligénylés letiltását. A felügyelet tapasztalatai szerint ugyanis az adathalászok nemcsak áldozataik bankszámláin lévő pénzt veszik el, hanem sokszor online személyi hitelt is igényelnek a nevükben.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.