A Magyar Nemzeti Bank (MNB)legfrissebb publikációja alapján Magyarországon 2024. június 30-án 10 036 099 darab bankszámlával rendelkezett a lakosság. Ez rekord, eddig még sosem haladta meg a lakosság által birtokolt számlák száma a 10 milliót – szúrta ki a Bankmonitor.

A KSH statisztikái szerint 9 585 000 magyar él hazánkban 2024-ben, vagyis átlagosan minden magyarra - legyen szó felnőttről, idősről, gyerekről – 1,047 bankszámla jut.

Kép: economx

A lakossági bankszámlák száma folyamatosan emelkedett az elmúlt időszakban: 2015 decemberében még csak 9,26 millió bankszámlával rendelkeztek a magyarok.

Azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a fizetési számlák mellett ez a 10 milliós szám tartalmazza a megtakarítási számlákat, a hitelhez, hitelkártyához kapcsolódó számlákat és az egyéb nem pénzforgalmi számlákat is. 

Ténylegesen ennél kevesebb bankszámlát hasznának a mindennapi pénzügyi tranzakcióik lebonyolítására a magyarok. Ugyanakkor a hazai fizetési számlák száma is emelkedett az elmúlt időszakban: az elsődleges fizetési célú fogyasztói számlák száma 2024. júniusában elérte a 6 843 464 darabot.

Az emelkedés annak ellenére ment végbe, hogy a hazai lakossági bankszámlák egyre drágábbá váltak. Egy MNB tanulmány szerint 2001 és 2024 áprilisa között a pénzügyi szolgáltatások költsége érdemben, 280,2 százalékkal emelkedett.

Azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy mind a mai napig találhatnak az érdeklődők olyan lakossági bankszámlát, amely teljesen ingyenes tud lenni, amennyiben meghatározott összegű jóváírást vállalunk és a megbízásainkat elektronikus csatornán keresztül adjuk meg.

Emellett a számlák népszerűségének okai között még szerepelhet az azonnali átutalás térnyerése, valamint a tény, hogy a bankkártyákat - és a kártya helyettesítő termékeket - egyre szélesebb körben elfogadják.