A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég közzétett adatai szerint a vállalatok készpénzük kétharmadát nullához közeli kamatozású betétekben tartják. A magyar vállalkozások 99 százalékát a kis- és középvállalkozások (kkv) teszik, mégis ezek a cégek jutnak hozzá nehezen olyan számlákhoz, ahol elérhető pénzállományukat kamatoztathatják, mivel ezek hagyományosan nagyobb cégek számára vannak fenntartva.

A vállalkozások számára jelenleg elérhető, kamatozó befektetési termékek a legtöbbször fix rátával működnek, illetve rengeteg szolgáltatási- és átalánydíjjal társul, amelyek mind-mind csökkentik az ügyfélnek jutó hozamot. A megtakarítások közel kétharmada szinte semmit sem kamatozik, ami azt jelzi, hogy a vállalkozások vagy nem keresnek jobb megtérülést biztosító ügyleteket – vagy nincs elég szolgáltató, amely előnyösebb megoldást kínálna.

  • Több mint 20 ezer milliárd forint áll rendelkezésükre, amely a megfelelő helyen kamatot termelhetne.
  • A betétek 65 százaléka mindössze 0,64 százalékos átlagos kamatozású, egynapos betétben van lekötve.

Tízszer többet szerezhetünk

Csütörtöktől a magyar vállalkozások számára is elérhetők a Lightyear új üzleti számlái. 5,35 százalékos éves hozamot kínálnak amerikai dollárra, illetve 3,74 százalékos éves hozamot euróra.

Ezzel az átlagosnál csaknem tízszer jobb kamatot kínálva a magyar vállalkozások milliárdos megtakarításaira, miközben a pénzükhöz könnyű és rugalmas hozzáférést garantál, így biztosítva, hogy a vállalkozások kihasználhassák a növekedési lehetőségeket, és segíti a cégeket a pozitív cash flow fenntartásában.

Az összeg a BlackRock pénzpiaci alapjaiban (PPA) kerül befektetésre, amely több mint 10 ezer milliárd dolláros kezelés alatt álló vagyonával jelenleg a világ legnagyobb vagyonkezelője. A rendkívül likvid, alacsony befektetési kockázatú alapok, amelyeket hagyományosan nagyvállalatok számára tartanak fenn, akár 500 millió dollár értékű minimális befektetést is megadhatnak befektetési korlátként. Ezek az alapok a központi banki alapkamatokat követik, ami szintén csak a nagyobb vállalatok számára fenntartott kiváltság a legtöbb esetben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!