Több közép-magyarországi  bíróság a működésképtelenség határára kerül, mert rengeteg igazságügyi alkalmazott mondott fel a megalázóan alacsony fizetések miatt – írja a hvg.hu.

Különösen tragikus a helyzet a jegyzők  esetében, akik több év tapasztalattal is csak 220-230 ezer forintot visznek haza havonta. Van olyan, aki a bíróság helyett inkább boltba ment dolgozni, az új jelentkezők pedig hátat fordítanak, amint meghallják, mennyi a fizetés.

A bírósági alkalmazottak béremelése 8-9 milliárd forintba kerülne, de a kormány csak ígérget.

A bíróságok egy része tavaly óta olyan szintű munkaerőhiánnyal küzd, hogy lassan a működésképtelenség határára kerül, mondta Szabó Péter, az Országos Bírói Tanács (OBT) elnöke az InfoRadióban,úgy fogalmazott, forró ősz vár a szakmára, ha szeptemberre legalább az igazságügyi alkalmazottak bérezését nem sikerül rendezni.

A munkaerőhiány különösen a közép-magyarországi régióban és  Pest környékén kezd ijesztő méreteket ölteni. A pályaelhagyások oka szinte minden esetben ugyanaz volt: a megalázóan alacsony fizetés.

Az  Európai Bizottsághoz is „jelentős számú” panasz érkezett bíróktól és igazságügyi alkalmazottaktól egyaránt. A probléma oka, hogy a költségvetési törvényben meghatározott illetményalapot 2022 óta nem emelték, miközben ugyanebben az időszakban rekordokat döntött az  infláció Magyarországon.

Van, aki napi több mint nyolcórás munkáért, több év tapasztalattal 240 ezer forintot kapott havonta.

„A fizetésemből csak úgy tudtam megélni, hogy édesanyám kiegészítette azt, de ez számomra hosszú távon nem volt vállalható. Amikor pedig már  egészségügyi problémáim is jelentkeztek a stressz miatt, elkezdtem munkát keresni. Ha a  bíróságon maradok, akkor éhen halok” – mondta egy névtelenségek kérő jegyző, aki végül egy szervizben talált magának irodai munkát, ahol dupla annyi pénzt kap, mint a bíróságon.

Az, hogy ilyen körülmények között  szeptembertől hogyan indul újra az ítélkezés, senki nem meri megjósolni. Az viszont biztos, hogy a minisztérium részéről egyelőre csak ígérgetések voltak, de egyikből sem lett semmi.