A fővárosi agglomeráció ingatlanpiacának virágkorát hozó pandémia következtében megindult erős kiköltözési hullámnak már 2022-ben vége szakadt, azóta pedig kialakult egy egyensúlyi állapot. Az első félévben az országos ingatlanpiaccal együtt a fővárosi agglomerációs térség tranzakciószámai is jelentősen megnőttek.

A megújuló otthonteremtési támogatások hatásaként 2024 első felében 3 százalékkal több tranzakció zárult a területen, mint a 2022-es év azonos időszakában, 2023 első félévéhez mérten pedig jelentős arányban, 70 százalékkal emelkedett az agglomerációs szektorokban értékesített ingatlanok száma.

Az agglomeráció egészét figyelembe véve a 2023-as árszinthez mérten átlagosan 6 százalékkal, 628 ezer forintra emelkedett az ingatlanok négyzetméteréért fizetett összeg. Otthonteremtésre átlagosan a tavalyinál 21 százalékkal többet, 72 millió forintot fordítottak az ingatlanközvetítő ügyfelei a területen az elmúlt félév során, ezzel együtt a választott ingatlanok átlagos alapterülete is 14 négyzetméterrel, vagyis egy kisebb méretű, de teljes értékű szobával lett nagyobb

– mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Északon a legolcsóbb, dél a legnépszerűbb

A fővárosi agglomeráció hat szektora közül a Duna House 2024-es első féléves értékesítési adatai alapján a legnépszerűbb terület a déli szektor, itt zárult az agglomerációs adásvételek 29 százaléka.

A szektor átlagosan 626 ezer forintos négyzetméterárral várja az otthonteremtőket, ami szintén 6 százalékos emelkedést jelent. Ingatlanvásárlásra átlagosan az előző évinél 20 millió forinttal többet, 72,6 millió forintot fordítottak a déli szektor településeit választó vevők, akik átlagosan 116 négyzetméteres otthonokra szerződtek.

Népszerű volt még a délkeleti szektor is, ahol az ügyfelek 22 százaléka szerződött, az átlagos négyzetméterár 561 ezer forint volt, az átlagos ingatlanérték pedig az összes szektort figyelembe véve a legcsekélyebb, 55,3 millió forint.

Az agglomerációban letelepedő ügyfelek a Duna House értékesítési adatai szerint az északnyugati szektorban költöttek a legtöbbet, átlagosan 97,56 millió forintba került itt egy tágas, 140 négyzetméter körüli otthon.

Négyzetméterárak tekintetében ugyanakkor nem tekinthető rekordernek ez a terület, hiszen az itt mért 679 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagnál is költségesebb az ingatlanvásárlás a nyugati szektorban.

Pénztárcakímélő megoldást választott az, aki az északi szektor települései mellett döntött, hiszen a szektorban lehetett a legalacsonyabb négyzetméterárakon, átlagos 552 ezer Ft/m2-ért ingatlanhoz jutni. A vevők átlagosan 62,9 millió forintot költöttek az otthonteremtés során és tágas, 114 négyzetméteres házakkal, lakásokkal gazdagodhattak.

A legkevesebb adásvétel a keleti szektorban köttetett, az ingatlanközvetítő első féléves adatai szerint az esetek 8 százalékában választották ezt a lokációt a Duna House ügyfelei. A területen egyébként az agglomerációs átlagnál is kedvezőbb 591 ezer forintos, átlagos négyzetméteráron szerződtek a vevők, 118 négyzetméteres életterű otthonokra.