Közel 370 milliárd forint sorsáról döntöttek ezen a héten abból az összesen 675 milliárdból, amennyi megszorítást (azaz a beruházások elhalasztását) még a tavasszal hirdette meg a kormány. Az ígéret szerint ezeket később ugyan kifizetik, ám addig is Budapest mellett a debreceni oltóanyaggyár és a vasúti infrastruktúra-fejlesztés is a vesztesek között van.

Ezt az összeget úgy vették el az eredeti helyükről, hogy hivatalosan a költségvetés maradványelszámolási alapját növelték meg vele, ebből az érintettek azt veszik észre, hogy nem jut pénz arra, amire eredetileg tervezett fordítani a kormány – írja a hvg.hu.

A legnagyobb vesztes abszolút értékben a beruházási alap. Ez az a sora a költségvetésnek, ahova eredetileg 245 milliárd forintot tettek be, de ebből most csak 65 milliárdot hagytak meg.

Más a helyzet, ha a százalékokat nézzük, hogy az eredeti keretnek mekkora részét hagyták meg. Itt a fő vesztes az Építési és Közlekedési Minisztérium:

az ÉKM fővárosi fejlesztésekre szánt keretének 99,93 százalékát zárolták, az eddigi 2 268 200 000 forintból 1 millió 400 ezret hagytak meg.

Ami nem azt jelenti, hogy csak 1,4 millió forintot ad a kormány Budapestnek idén, hanem hogy az ÉKM területfejlesztési támogatásaiból juthat ennyi a fővárosnak, más módon még kaphat pénzt a főváros.

Szintén majdnem a teljes összeget zárolták a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ingatlanberuházási keretéből is. Ez az év elején még 112,3 milliárd forint volt, mostanra 80,5 milliárd maradt benne, ezúttal azonban 78,3 milliárdot ebből áttettek a maradványelszámolásba.