A jól működő immunrendszerhez megfelelő vitamin és ásványi anyag szintre van szükség. Változatos étrend segítségével ezek többségét természetes úton is be lehet vinni a szervezetbe, azonban bizonyos életkor, speciális diéta vagy betegség miatt sok esetben pótolni kell közülük néhányat.
Ilyenkor azonban csak meghatározott ideig tartó, néhány hetes, vagy hónapos kúrát érdemes tartani és kerülni a túlzott nagy mennyiségek bevételét. Továbbá fontos tájékozódni arról is, hogy mennyi a megfelelő napi beviteli mennyiség és ez alapján kiválasztani a megfelelő vitaminkészítményeket.
A szervezetünkbe kerülő tápanyagok folyamatosan kölcsönhatásban állnak egymással, így a rendszeres alkoholfogyasztás, vagy a dohányzás jelentősen gátolja több vitamin hasznosulását. A kávéban és a teában található csersav, a hétköznapi szódabikarbóna vagy a szénsavas italok fogyasztása is csökkentik például a B1 vitamin felszívódását.
A Semmelweis Egyetem KliniKaland néven futó animációs sorozatának új epizódja összefoglalja, hogy melyek a vízben és zsírban oldódó vitaminok, ezek mennyi idő alatt fejtik ki a hatásukat, illetve melyek a vitaminokban gazdag ételek, és ezeket a főzés során hogyan készítsük el annak érdekében, hogy minél több tápanyag megmaradjon bennük.