Az egrest gyakran használják vegyes lekvárokban, kihasználva nagy pektintartalmát is, ami segít a lekvár megfelelő állagának elérésében (jobban sűrűsödik, nem kell olyan sok ideig főzni).
Hűtőben pár napig eltartható. Ha a házikertbe ültetnénk köszmétebokrot vagy -fácskát (gyakori a mutatósabb törzses változat is), érdemes elgondolkodni a piros fajtákon is vagy pedig a ribiszkeköszméte, más néven rikő, vagy josta ültetésén. A josta eredetileg egy ribiszkeköszméte fajta, de nagyon elterjedt és sokszor általánosságban a ribiszkeköszmétét értik alatta. Ez az egres és a fekete ribiszke hibridje, ami a sima egresnél jellegzetesebb ízű és a betegségeknek jobban ellenáll - írja a hatóság.
Mire kell ügyelni az egres vásárlásakor?
- Mindig megbízható helyen kell vásárolni, nem alkalmi árusoktól!
- Ha tartósítani szeretné valaki a gyümölcsöt, akkor az alapanyagokat mielőbb fel kell dolgozni!
- Ha mégis tárolni kell, akkor az ideális hőmérséklet 10-15 Celsius fok.
- A sérült, romlott termékeken nagy számban találhatóak romlást okozó mikrobák, melyek az ép darabokra is rákerülnek.
Legolvasottabb
Orosz tengeralattjáró a Szicíliai-szorosban: olasz kémrepülőgép figyeli a Krasznadart
Újabb véres támadás: mecsetben robbantottak, sok az áldozat
Leállították a karácsonykor eltűnt úszók keresését
Karácsonyi sokk: elvitték az orbitális nagyságú főnyereményt
Brit fegyverboom: Norvégia és Törökország vásárlása mindent vitt
Őrületes autókrach: a Toyota, a Nissan és a Honda számai is fájóan megcsappantak
Sorra érkeznek a panaszok, teljes a káosz: eltűnnek a csomagok, a pénz sem kerül vissza
Túl messzire mentünk Moszkvában? 2025 után már nem biztos, hogy van visszaút
Nem várt fordulat, ilyen időjárással zárhatjuk az óévet